Papa pozdravio Svjetsko prvenstvo: sport je metafora za život

Papa je u poruci koju je emitirala brazilska TV Globo Network, rekao da je “sport sredstvo za komuniciranje vrijednosti koje promiču dobro ljudske osobe i pomoći u izgradnji mirnijeg i bratsko društvo. Ovdje mislim na vjernost, ustrajnost, prijateljstvo, bliskost i solidarnost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sport je metafora za život

Papa Franjo ističe tri lekcije koje sport uči, a koje su, kaže, neophodne za život u miru: “potreba treniranja”, “fair play” i “poštivanje protivnika”

“Da bi pobijedio moraš trenirati”, rekao je, to je “metafora našeg života… U životu se morate boriti, trenirati, uložiti napor, kako bi se postigla važne rezultate. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sportski duh nas podsjeća na ovaj način”, nastavio je, “na sliku žrtve potrebne za rast u vrlinama koje grade karakter osobe.”

Papa je istaknuo važnost fair playa u sportu, jer “nogomet može i treba biti škola za formiranje kulture u kojima se ljudi susreću jedni druge, što onda dovodi do sklada i mira među narodima.”
“Za pobjedu morate prevladati individualizam, egoizam, sve oblike rasizma, netolerancije i iskorištavanja ljudske osobe. Kako su ‘individualci’ u nogometu prepreka za uspjeh tima, isto tako, ako smo mi ‘individualci’ u životu, ignoriramo ljude oko nas, oštećujemo društvo u cjelini.”

Idi za pobjedu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je istaknuo da je “tajna pobjede na terenu je ista kao i pobjede u životu: ona je u tome da znaš poštovati kako svog suigrača, tako i svog neprijatelja.”

“Nitko ne pobjeđuje sam, ni na terenu ni u životu!”, uzviknuo je, dodavši kakose nitko ne treba se izolirati u tom natjecanju.

“Ako je istina da na kraju ovog Svjetskog prvenstva, samo jedna reprezentacija može držati pehar visoko kao pobjednik, učeći lekcije koje nas sport uči – svi smo mi pobjednici, jačamo veze koje nas ujedinjuju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je također izrazio želju da “uz proslavu sporta, to Svjetsko prvenstvo u nogometu može biti pretvoren u slavlju solidarnosti među narodima.”

“Neka se ovo Svjetsko prvenstvo održi uz potpunu mir i spokoj, uvijek s uzajamnog poštovanja, solidarnosti i bratstva među muškarcima i ženama koji prepoznaju da su pripadnici od jedne obitelji.”, poručio je na kraju papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.