Ako zbog ‘sitnih’ provokacija Zvezdi prijeti izbacivanje iz Europe, kako će srpski sport podnijeti Olimpijske igre?

Foto: Snimka zaslona

Navijači Crvene zvezde doveli su svoj klub na rub izbacivanja iz Lige prvaka, čak i prije nego što će se za izbacivanje pobrinuti protivnik beogradskog kluba u 3. pretkolu, bugarski Ludogorec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Delije, koje su u Hrvatskoj, i ne samo u Hrvatskoj, opravdano na zlu glasu, na utakmici 2. pretkola Lige prvaka s malteškom Vallettom napravile su koreografiju u bojama albanske zastave te su napisali “Uefa”. Na takav su način navijači srpskog kluba napali Uefu zato što je u svoje članstvo primila Kosovo. U Srbiji se ni danas nisu pomirili s činjenicom da je Kosovo samostalna država, neovisna, koju nije priznala samo Uefa nego i Međunarodni olimpijski odbor, koji je Kosovo primio u svoje članstvo i dopustio sportašima Kosova da pod svojom zastavom nastupaju na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. To je tek noćna mora za srpski sport, situacija s kojom se Srbija dosad nije susrela. Pokušajte su dočarati situaciju u kojoj će svirati kosovska himna, vijoriti se kosovska zastava, dok će srpski sportaši mirno morati čekati.  Napokon će se Srbija susresti s realnošću.

Vratimo se tek nakratko na provokaciju srpskih navijača, zbog provokacije Zvezdi prijeti izbacivanje iz Lige prvaka, odnosno iz kvalifikacija, iako je to vjerojatno nerealna opcija te kazna u iznosu od 100 000 eura. Uefa nema previše smisla za ovakve ispade na njen račun. Kad smo kod Kosova, ako Srbiji smeta činjenica da je Kosovo članica Uefa, što će tek biti u Brazilu s obzirom na realnu mogućnost da se srpski sportaši sretnu na sportskim borilištima sa sportašima Kosova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu su temu potegnuli i srpski mediji, u Srbiji su pokušali lobirati da sportaši Kosova protiv Srbije nastupe pod olimpijskom zastavom, što su, naravno, odbili iz MOO-a. Kako Srbija ne priznaje Kosovo tako im jedino preostalo uoči svakih okršaja kosovskih i srpskih sportaša izdati priopćenje u kojem stoji kako Srbija Kosovo ne priznaje. Očito nas na Olimpijskim igrama čekaju i pomalo komične situacije.

“Sudjelovanje sportaša Republike Srbije na ovom natjecanju ne znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira poziciju Republike Srbije prema statusu te teritorije”, trebalo bi stajati u izjavi koja bi se upućivala iz nadležnog sportskog saveza uoči dvoboja srpskih i kosovskih sportaša.

Naravno, takva je izjava besmislena i bezvrijedna te baš ništa neće promijeniti,  osim što će izazvati dodatnu odbojnost međunarodne sportske javnosti prema Srbiji. Izjava pokazuje nemoć, a nemoć nikad, pa ni uoči Olimpijskih igara,  nije dobro pokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.