Bivši britanski premijer otkrio: Već postoje inicijative za uspostavu Covid putovnica u svijetu

Tony Blair
Foto: wikimedia commons

Bivši britanski premijer Tony Blair u kolumni za Daily Mail tvrdi kako cijeli svijet treba uvesti Covid-putovnice, a Velika Britanija treba biti predvodnik u tome.

On smatra da će zatvaranje ostati na snazi sve dok se cijepljenjem ne uspostavi neka vrsta imuniteta stada ali i da bi se mogle pojaviti nove inačice koronavirusa. Što će se, pak, događati kada većina našeg stanovništva bude cijepljena, dok će druge zemlje zaostajati? Kako će se svijet vratiti barem dijelu fizičke interakcije koju smo nekad uzimali zdravo za gotovo?

“Ovdje se ne radi samo o praznicima. Također se radi o poslovnim putovanjima i teretnom prijevozu”, piše Blair. “Sa svojim timom iz Instituta za globalne promjene na to sam gledao iz svih kutova i dolazim do sljedećeg zaključka: nema izgleda za povratak na nešto poput normalnog, a da se ljudima ne omogući da pokazivanje Covid-statusa, bilo da je riječ o tome jesu li cijepljeni ili nedavno testirani.

Više od 120 zemalja, uključujući i našu, već zahtijeva da međunarodni putnici prije ulaska pokažu dokaz negativnog rezultata testa. Jednom kada cijepljenje postane široko rasprostranjeno, ovaj će se zahtjev prirodno proširiti i na cijepljenje.

Ne možemo zauvijek ostati zaključani. No, iz iskustva znamo da će se bolest, po izlasku iz zaključavanja, ponovno početi širiti, osim ako ne budemo držali neki oblik kontrole nad time tko može doći u našu zemlju i ako ne poduzmemo razumne mjere predostrožnosti da zaustavimo bilo kakvu ponovnu pojavu epidemije”, tvrdi Blair.

“Sve je očiglednije da i druge zemlje to osjećaju. Već postoji čitav niz inicijativa širom svijeta s tim ciljem. Moj Institut za globalne promjene uključen je u mnoge od njih, uključujući inicijativu CommonPass Svjetskog ekonomskog foruma. Pojedine zemlje poput Grčke, koja je svjesna velikog utjecaja Covida na njenu turističku industriju, pozivaju na globalni sporazum o tom pitanju. Afrička unija započela je vlastite pripreme”, otkriva Blair.

Što bi se dogodilo kad bi uveli “Covid-putovnice”?

U Lancetu, jednom od vodećih svjetskih časopisa, Alexandra L. Phelan sa Sveučilišta u Georgetownu, upozorava na “umjetno stvoreno ograničavanje komunikacije i sudjelovanja u aktivnostima pojedinaca ovisno o nalazu testiranja, naglašavajući opasnost poticanja pojedinaca da se namjerno izlože virusu radi sticanja upitnog imuniteta. Imunitetne putovnice potaknule bi korupciju, pristranost i štetnost koju virus nanosi već ranjivom stanovništvu”.

Hank Greely, odvjetnik i bioetičar sa Stanforda, ističe kako bi uvođenje obveznih “COVID-putovnica” legaliziralo diskriminaciju i raslojavanje društva u svim segmentima ljudske djelatnosti. Iako je u većini država diskriminacija osoba s invaliditetom zabranjena, u ovom slučaju bila bi dopuštena u zdravih osoba koje nisu stekle imunitet, prenosi IKA.

Sociolog doc.dr. sc. Sven Marcelić komentirao je mogućnost uvođenja Covid-putovnica za Zadarski list: “Diskriminatorno bi bilo zabraniti ulaz u zemlju ako osoba nije cijepljena, ali je napravila test i pridržava se epidemioloških mjera. U principu, ono čemu ćemo svjedočiti sljedećih mjeseci će vjerojatno biti puno strože mjere prema strancima koji bi željeli ući u državu, i pritom ne mislim samo na Hrvatsku, nego li prema vlastitim građanima.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Daily Mail