Čović: Podržavamo federalizaciju BiH, a ne treći entitet

Foto: Fah

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva, opovrgnuo je navode da hrvatski predstavnici traže uspostavu trećeg entiteta ističući pri tome da HNS zagovara federalizaciju na tragu rezolucije Europskog parlamenta kojom bi ova zemlja bila pravednije uređena.

“Svi su opsjednuti hrvatskim entitetom, ali volio bih čuti dokument ili zapis i vidjeti gdje je to spomenuto. Volio bih znati tko obmanjuje javnost u naše ime. Mi nismo nikakvi ljudi koji stave nešto na papir i gurnu nekome drugom da on to rješava”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Pri tome je objasnio kako se potenciranjem teza o trećem entitetu želi podići napetosti kako se ne bi postigao dogovor niti oko izmjene Izbornog zakona kojim bi se trebalo riješiti pitanje neravnopravnosti Hrvata i nametanja političkih predstavnika.

“Netko se trudi napraviti gore političke odnose nego što oni jesu. HNS želi preuzeti aktivnu ulogu oko tih stvari i kad je u pitanju Izborni zakon i naš euroatlantski put”, dodao je Čović. Predsjednik HNS-a BiH podržao je prijedlog rezolucije Europskog parlamenta koja je nedavno prihvaćena na sjednici Vanjskopolitičkog odbora (AFET) u kojoj se zagovara federalizacija kao put za nadvladavanje razlika u BiH i postizanje jednakopravnosti triju naroda i građana BiH.

“Ja mogu samo kazati o rezoluciji o pripremnom dijelu. Mislim da će dobiti potporu Europskog parlamenta. Mi danas imamo određeni vid federalne organizacije BiH, mi mislimo da može biti bolji i tražimo tu potporu”, dodao je Čović. Naveo je kako će se jasan stav Hrvata u pogledu preustroja BiH moći čuti u Neumu 16. ožujka na konferenciji “Hrvati nositelji Europskih vrijednosti u BiH”.

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske stranke u BiH usuglasio je prijedlog po kojemu bi umjesto sadašnja dva entiteta, BiH trebala biti organizirana sa četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna imala i hrvatsku većinu.

Čović je na konferenciji za novinare opetovao tvrdnje kako ne postoji suglasnost Predsjedništva BiH za obnovu tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

“Narušilo bi sve odnose u BiH, jer na zajedničkom sastanku svih stranaka je uredno rečeno da ako se tako nešto dogodi, srpske stranke nisu dio parlamentarne većine na razini BiH”, pojasnio je Čović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina