Dr. Kanački: Provjera rezultata u SAD-u potrebna je američkoj demokraciji i svijetu

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Usprkos brojnim kontroverzama o načinu provođenja izbora i brojanju glasova mediji su izuzetno ljuti što im građani zamjeraju prerano i jednostrano proglašenje predsjednika SAD-a! Pitanje je zašto bi građani prihvatili proglašenje predsjednika od strane medija koji nemaju nikakav izborni legitimitet, a elektori još uvijek nisu proglasili pobjednika? Isti mediji su izuzetno nekorektno izvještavali u predsjedničkoj kampanji 2020. u korist samo jednog kandidata – Joe Bidena.

Medijske analize predsjedničkih izbora 2016. pokazale su da je 90% medijskih članaka i vijesti bilo negativno prema tadašnjem kandidatu, a sadašnjem (još uvijek) predsjedniku Trumpu. Vjerojatno će medijske analize izbora 2020. biti jednake kao i 2016. što govori o velikoj pristranosti medija koji djeluju kao produžena ruka demokratske stranke i radikalne ljevice, a ne kao sredstva informiranja.

Tvrdnje medija da su 2016. demokrati dostojanstveno prihvatili poraz nisu istinite – događaji koji su uslijedili bili su daleko ispod razine svakog dostojanstva novinarske struke. Pune dvije godine trajao je medijski progon predsjednika Trumpa pri čemu je javnost bombardirana izjavama da su Rusi hakiranjem pomogli izbore te su vršili nevjerojatan pritisak da Trump odstupi kako bi Hillary Clinton mogla postati ‘prava predsjednica’. Nakon 2,5 g. slučaj Trump-Rusi odbačen je kao neutemeljen. Mediji su cijelo to vrijeme ismijavali i ponižavali Trumpa te tvrdili da njihove ‘pouzdane informacije’ o slučaju treba prihvatiti kao istinu.

Radi čega je sada problem da sudovi utvrde da li su izbori provedeni u skladu sa zakonima kada je to na neki način bilo osporavano i 2016.? Zato što mediji tvrde da nije bilo nepravilnosti? Mediji se opetovano postavljaju u ulogu pravednog suca čijoj se svakoj napisanoj ili izrečenoj riječi treba bezuvjetno vjerovati, bez sumnje ili provjere rečenoga.

Milijuni Amerikanaca imaju potpuno pravo sumnjati u medije, kao i u korektnost izbora. Sa strane republikanaca dolaze pozitivne i korektne izjave da će prihvatiti poraz ako to utvrdi istraga. Želju za provjerom i konačnim sudom Vrhovnog suda demokrati i mediji nazivaju teorijama zavjere i nerazumnošću – do te mjere da je Newsweek nazvao republikance ‘jadnim gubitnicima’ te omalovažio i uvrijedio gotovo 50% svojih sugrađana. Mediji ne pozivaju na pravednost ishoda izbora i otklanjanje sumnje u izborne rezultate već na prihvaćanje izbornih rezultata bez obzira na moguću krađu!

Korijeni demokracije su u slobodnom glasanju i pravednoj provjeri volje građana na izborima. Zato se moraju provjeriti baš sve optužbe na račun provedenih izbora – jer ishod toga važan je za održavanje demokracije u SAD-u. Ako se to ne dogodi, građani SAD-a više neće vjerovati u izbore niti u demokraciju niti u sustav vladavine prava u SAD-u. Time će izgubiti cijeli svijet.

Legitimitet jedne države zahtijeva povjerenje građana u izbore i izborni sustav. Činjenica da 70% republikanaca ne vjeruje da su izbori 2020. bili slobodni i pošteni treba zabrinuti baš sve građane SAD-a, a posebno vlasti na svim razinama jer se radi o milijunima građana. Zato bi obje strane trebale podržati postizborne postupke za utvrđivanje pravilnosti izbora. Američki izborni zakoni omogućuju ponovno brojanje u slučaju jako tijesnog rezultata u pojedinim okruzima i državama, kao i pravo da se preispituju moguće izborne nepravilnosti. Dokazi o prijevari podnose se sudovima u propisanim rokovima s ciljem da se potvrdi zakonitost izbora te da proglašeni predsjednik može stupiti na dužnost.

Da postoji dovoljno indicija da su izbori provedeni netransparentno s posljedičnom krađom glasova pokazuje odluka američkog ministara pravosuđa Williama Barra koji ovlastio je savezne tužitelje i FBI da istraže ozbiljne navode o nepravilnostima glede glasovanja na predsjedničkim izborima koji su se održali 3. studenog.

Jedini način na koji će ishod ovih izbora biti široko prihvaćen jest da se korektno provjere sumnje i dokaže pravi rezultat izbora.

Predsjednik Trump je izjavio da su mu softwareom ukrali gotovo 2,7 mil glasova. Hrvatski građani već godinama sumnjaju da se na izborima na neki način softwareom u APIS-u kradu, odnosno lažiraju glasovi. A ako se glasovi softwareom mogu potkradati u SAD-u mogu i u Hrvatskoj! U tom slučaju, stvarni nalogodavci izbornih manipulacija nisu APIS-ovi zaposlenici, već ministri, premijeri i tzv. duboka država. Jer ako su Kuščević i Plenković netransparentno i bez posljedica oduzeli više od 30.000 navodno nečitkih glasova GI Narod odlučuje pri čemu nisu dozvolili promatrače tijekom brojanja potpisa, moguće je da se događaju i veće izborne manipulacije iz pravih izvora moći. No, Biden mora znati kao i Plenković – građani ne vjeruju u transparentnost vaših izbora i izbornih zakona napravljenih po vašoj mjeri! Morate im dokazati da je sve provedeno lege artis, po pravilima struke tj. zakona.

Bit će zanimljiv ishod ovih postizbornih provjera rezultata izbora, jer će se mnogi odnositi i na moguće izborne manipulacije u Hrvatskoj!

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

** Natalija Kanački, liječnica, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje i članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji. Od 2001.-2005. g. živjela je u Paradiseu, Kalifornija, SAD.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr