Sveti Ivan iz Trogira – čovjek koji je zadužio Hrvate

Foto: Gilles Messian/flickr

14. studenog grad Trogir slavi svog zaštitnika biskupa svetog Ivana od Trogira. Trogirski biskup je ostavio duboki trag među katolicima i Hrvatima Dalmacije, a što potvrđuje njegovo ime na ispravama hrvatskih kraljeva. Taj malo poznati svetac i čovjek koji je zadužio Hrvate leži pokopan u čuvenoj trogirskoj katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim legendi koje se prenose s koljena na koljeno, o životu Ivana Trogirskog zna se vrlo malo. Živio je u 11. stoljeću, a službu trogirskog biskupa obavljao je više od 40 godina (1064. – 1111.) u vrijeme Hrvatskog kraljevstva. Upravo jer je u Trogir stigao iz Osora javila se netočna tvrdnja da je sv. Ivan potjecao iz poznate rimske obitelji Orsini, zbog čega se u ispravama pojavljuje kao Auserinus ili Osorinus.

Znakovito je da su i sv. Ivan Trogirski i njegov prijatelj splitski nadbiskup Lovre bili izrazito ustrajni u nastojanju da se provede potrebna crkvena obnova u Dalmaciji i Hrvatskoj, što ih čini sudionicima važnih crkvenih, ali i društvenih zbivanja koja sežu puno šire od njihovih biskupija.

U svojoj je biskupiji, a naročito u Trogiru, sv. Ivan Trogirski svojim djelovanjem ostavio duboki trag – razvio je živu pastoralnu djelatnost čime se aktivno uključio u veliku grgurovsku obnovu koja je išla za reformom Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupao je hrvatsku orijentaciju dalmatinskih gradova, zbog čega se njegovo ime, uz ono nadbiskupa Lovre, nalazi na ispravama hrvatskih kraljeva: Krešimira, Zvonimira i Stjepana II. U bremenitim vremenima u kojima je živio, a u kojima je u isto vrijeme vidio uspon hrvatskih vladara i gubitke domaće dinastije, pozivao je na mir, zalagao se za pravednost i ljudske živote, a među zavađenima je posredovao u njihovom pomirenju.

Sveti Ivan je Trogir, ali i Hrvatsku, zadužio i time što je 1105. uspio u sprječavanju hrvatsko-ugarskoga kralja Kolomana u ozbiljnoj prijetnji da razori grad. Također, osnovao je i samostan benediktinki u Trogiru. Trogirani su stoga, kako se do danas prenosi, među sobom prepoznali čovjeka iznimnih ljudskih, ali i svetačkih osobina. Godina njegove smrti nije poznata, ali sigurno je da je umro prije 1111 g.

Osim o njegovoj naravi koju je krasila blagost i istaknuta miroljubivost, te zaslugama kojima ih je zadužio, Trogirani do danas najradije prepričavaju mnoge legende o svom zaštitniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čast svog biskupa i sveca, Hrvati i katolici Trogira spjevali su poznatu pjesmu o djevojci koja traži svog mladića uz zagovor i pomoć svetog biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.