Google optužen za špijuniranje zaposlenika koji su se pokušali sindikalno organizirati

Foto: epa

Veliki tehnološki divovi iz Silicijske doline su već duže vremena izravno angažirani u političkoj i ideološkoj areni, pa se primjerice po političkom ključu brišu komentari na socijalnim grupama, ili se na tražilicama pojedini internetski izvori penaliziraju kako se ne bi našli na vrhu pretrage. I to sve, naravno, u ime sloboda, prava, napretka, itd., itd., itd.

Štoviše, tehnološki divovi organizirali su posebne odbore za cenzuru po cijelom svijetu, pa svako malo možemo pročitati da je nečiji članak maknut s Facebooka ili s neke druge platforme za socijalne grupe. Naravno, ne treba ni reći kojem ideološkom krugu pripadaju naši domaći cenzori u Hrvatskoj, kao što ne treba sumnjati da je vrlo slično i u mnogim drugim zemljama.

Ilegalno špijuniranje zaposlenika

No, kada se malo zaviri kako tehnološki divovi funkcioniraju unutar samih sebe, onda se začas otkrije ogroman jaz između proklamiranih ciljeva i stvarnosti. Tako u nastavku HKV prenosi vijest s RT-a o tome da je Google je nezakonito nadzirao, a zatim i otpustio zaposlenike koji su sudjelovali u organiziranju svojih kolega radnika. To je, naime, nakon jednogodišnje istrage utvrdio radni odbor američke vlade.

> Google ručno manipulira tražilicom kako bi suzbio pro-life i konzervativne vijesti

> Trump: ‘Radikalna ljevica u potpunosti kontrolira Facebook, Instagram, Twitter i Google, moja administracija traži odgovor na tu ilegalnu situaciju’

> U Bidenovom timu ljudi iz Googlea, Applea, Facebooka i Twittera

U tužbi podnesenoj protiv Googlea i njegove matične tvrtke Alphabet, američki Nacionalni odbor za radne odnose (National labor relations board, NLRB) optužio je diva iz Silicijske doline za „ometanje, obuzdavanje i prisilu zaposlenika“ koji su pokušali poboljšati uvjete na radnom mjestu.

Prema NLRB-u, Google je ilegalno špijunirao zaposlenike koji su se pokušali sindikalizirati, u konačnici otpustivši nekoliko njih. Tvrtka je također spriječila osoblje da dijeli pritužbe povezane s poslom na Googleovu internom komunikacijskom alatu. Ako je to istina, optužbe bi predstavljale ozbiljno kršenje saveznog zakona o radu.

Agencija za rad priopćila je kako očekuje odgovor na svoju pritužbu od strane Googlea do sredine prosinca te planira održati saslušanje o tom slučaju u travnju sljedeće godine.

Google ima i svoju vlastitu „kulturu“

U priopćenju objavljenom medijima kompanija je navela da podupire „otvorenu raspravu i debatu s poštovanjem“ na radnom mjestu, ali da je predana sprječavanju „pokušaja pojedinaca da namjerno potkopaju“ Googleovu „kulturu“.

Ali NLRB očito stvari vidi drukčije. U svojoj prijavi agencija detaljno opisuje kako je Google nadzirao zaposlenike „u više navrata“ i, u jednom slučaju, „njuškao“ po prezentaciji zaposlenika u znak potpore sindikalizaciji. U tužbi se navodi i kako su članovi osoblja „ispitani“ o svojim organizacijskim aktivnostima.

Jednogodišnja istraga NLRB-a proizlazi iz niza istaknutih napada na tvrtku koji su se dogodili u studenom 2019. Zaposlenici, koji su navodno otpušteni zbog dijeljenja osjetljivih materijala i sigurnosnih propusta, podnijeli su žalbu NLRB-u, tvrdeći kako su bili žrtve nezakonitih radnih praksa.

NLRB je u konačnici zaključio da je Google povrijedio prava dvojice zaposlenika, Laurencea Berlanda i Kathryn Spiers. Berland je bio među zaposlenicima koji su bili otpušteni zbog navodnih kršenja sigurnosti podataka, a Spiers je ostala bez posla nakon što je prosvjedovala zbog odnosa Googlea s konzultantskom tvrtkom poznatom po sindikalnom radu.

Berland je pozdravio pritužbu agencije za rad, kazavši kako „jasno daje do znanja da radnici imaju pravo razgovarati o pitanjima etičkog poslovanja i sastava upravljanja“. Rekao je da slučaj NLRB-a protiv Googlea dolazi u trenutku kada „šačica tehnoloških milijardera“ „učvršćuje kontrolu nad našim životima i našim društvom“.

Izbrisali slogan „Ne budite zli“

Tehnološki div doživio je niz pobuna zaposlenika u posljednjih nekoliko godina. Više od 3000 radnika potpisalo je 2018. peticiju kojom se od kompanije traži povlačenje iz projekta Pentagon Al i poziva na politiku koja bi zabranila sudjelovanje u razvoju „tehnologije ratovanja“.

Slučajno, Googleov neslužbeni moto, „Ne budite zli“, izbačen je iz kodeksa ponašanja tvrtke iste godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr