Hahn: Solidarno rješavati migrantsku krizu, bez zidova i novih granica

vučić

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn poručio je danas u Šidu da Srbija nije sama u migrantskoj krizi i da je to zajednički problem europskih država s kojim se trebaju zajedno i solidarno suočavati, bez novih granica i zidova.

“Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcioniranje Europe… Vidio sam što je sve u Srbiji učinjeno u cilju pomoći migrantima”, izjavio Hahn nakon što je sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem posjetio prihvatni centar za migrante u Šidu.

Uz ocjenu da je riječ o zajedničkom problemu za koji je potreban europski odgovor, Hahn je istaknuo kako “nijedna zemlja ne može biti ostavljena sama rješavati ovaj problem” te da migrantsku krizu treba rješavati u duhu solidarnosti i podjele tereta, izvijestila je Radio-televizja Srbije.

Visoki europski dužnosnik ukazao je na dogovor šefova država i vlada EU da se ojačaju vanjske granice Unije i uspostave takozvani hot-spotovi za registriranje migranata.

Hahn je zahvalio Srbiji na svemu što je dosad učinila skrbeći o migrantima, rekavši kako “ne može samo jedna zemlja snositi teret” i biti “žrtva samo zato što je zemlja tranzita”. Poručio je da će EU sigurno osigurati financijsku i političku potporu Srbiji.

“Niste sami, vi ste Europljani i trebamo zajedno raditi. Ne treba podizati nove granice”, poručio je Han, izbjegavši komentirati granični spor Srbije i Hrvatske s obrazloženjem da migrantski centar nije mjesto za razgovore o toj temi.

Srbijanski premijer istaknuo je tijekom obilaska prihvatnog centra u Šidu, da je Srbija, po dosadašnjim podacima, zemlja kroz koju je prošao najveći broj migranata koje su preko Turske, Grčke i Bugarske došle u Srbiju i zatim odlazile većim dijelom u Mađarsku i manjim u Hrvatsku.

Srbija je otvorila privremeni prihvatni centar u bivšoj dječjoj bolnici Principovac u Šidu sredinom rujna, nakon što su Mađari zatvorili prijelaze na Horgošu, a smještajni kapaciteti su predviđeni za 250 žena i djece unutar bolnice, te za 500 do 1.000 muškarca u šatorskom naselju u dvorištu.

Europski povjerenik sastat će se tijekom dana s ministrima unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, rada i socijalne skrbi Aleksandrom Vulinom i ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović, a nakon radnog ručka s premijerom Aleksandrom Vučićem predviđena je zajednička tiskovna konferencija.

Čelnici EU dogovorili su na summitu u Bruxellesu o uvođenju oštre kontrole vanjskih granica Unije i izdvajanju milijarde eura za potporu zemljama u susjedstvu Sirije, prije svih Turskoj, radi zbrinjavanja sirijskih izbjeglica.

Financijska pomoć bit će odobrena i Srbiji i Makedoniji za suočavanje s migrantskom krizom, priopćili su predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak rano ujutro poslije višesatnog sastanka predsjednika i premijera 28 članica EU.

Europska komisija je ranije priopćila da će Srbija i Makedonija dobiti zajedno 17 milijuna eura.

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah