HNS BiH: Federalizacija BiH jedina mogućnost jednakopravnosti Hrvata

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH u subotu je u Mostaru usvojio deklaraciju kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH te federalizaciju kako bi i Hrvati ostvarili jednakopravnost.

Jednoglasnom potporom više od 400 izaslanika na zasjedanju prihvaćen je dokument kojim se zagovaraju ustavne promjene kojim bi Hrvati dobili jednakopravnost.

Za svoje poteze dužnosnici HNS-a su dobili potporu predstavnika službenog Zagreba i političkih stranaka, hrvatskih udruga u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice i kulturno-znanstvenih institucija.

Zahtjev za federalizacijom koja će jamčiti ravnopravnost

U deklaraciji se ističe kako je BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma neostvarena država koja ne zadovoljava interese naroda i građana koji u njoj žive te da su u njoj Hrvati u diskriminiranome položaju. Zbog toga je zatraženo održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se donio novi ustav koji bi doveo do preustroja zemlje umjesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica sukladno očekivanjima tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Strateškim prioritetom je u dokumentu ocijenjeno i članstvo zemlje u Europskoj uniji i NATO-u.

Hrvatski član Predsjedništva koji je i predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.

“Mi vjerujemo da u ove dvije godine moramo završiti ono što nismo u posljednjih 20 godina od Daytona. Kroz izjavu koju smo nedavno potpisali u BiH otvorili smo se prema EU. Moramo u ovoj godini donijeti izmjene izbornog zakona koja bi bila najbolja za hrvatski narod kako bi bili jednakopravni, a onda provesti ustavne promjene”, rekao je Čović.

Zajedništvo svih hrvatskih stranaka zalog za opstojnost Hrvata

Ocijenio je da je zajedništvo kroz nastup hrvatskih stranaka u okviru HNS-a donijelo Hrvatima najznačajniji rezultat zbog čega se bez Hrvata neće moći ustrojiti vlast ni na kojoj razini u BiH, ali niti provesti brojne reforme.

“Ovoga puta se bez predstavnika HNS-a ne može uspostaviti Vijeće ministara, Vlada FBiH i šest županija. To je kvaliteta odnosa koje smo gradili u HNS-u”, rekao je Čović koji je na ovom šestom zasjedanju ponovno izabran za predsjednika organizacije koja okuplja gotovo sve hrvatske stranke u BiH predvođene s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990.
Raguž: Federalni ustroj BiH nema alternative

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., stranke koja uz HDZ BiH ima najveći utjecaj u HNS-u, dao je punu potporu deklaraciji te istaknuo da federalizacija BiH i njezin put k EU-u nema alternativu.

“Federalni ustroj BiH nema alternative i vrijeme je da se primijeni na cijelu BiH. Dok je ovako ustrojena BiH s Republikom Srpskom koja ima dominaciju Srba i Federacija BiH koja se pretvara u entitet s dominacijom Bošnjaka, Hrvati moraju imati instituciju koja će predložiti jasne strategije”, rekao je Raguž.

Tomislav Karamarko uputio potporu HNS-u

On je istaknuo kako je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije.

“BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, istaknuo je Karamarko u pismu koji smatra da odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlantskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe.

Na kraju zasjedanja, sabor HNS-a je prihvatio i izjavu o Domovinskom ratu u kojemu je istaknuto kako su Hrvati kroz Hrvatsko vijeće obrane i HercegBosnu obranili BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah