HNV BiH: “Treći entitet” nije rješenje za probleme Hrvata nego uvod u podjelu države

Foto: Thinkstock

Preustroj Bosne i Hercegovine kroz uspostavu “trećeg entiteta” koji bi okupio Hrvate u toj državi je model koji ne bi doprinio njihovoj stvarnoj ravopravnosti a istodobno bi poslužio kao poticaj za konačni raspad BiH, stajalište je Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV), nevladine udruge čije je sjedište u Sarajevu.

HNV BiH je organizacije koja je utemeljena 1994. godine i proistekla je iz tada održanog Sabora Hrvata u BiH.

Na HNV-ovu okruglom stolu održanom u subotu sudionici su se suglasili kako je položaj hrvatskog naroda u BiH u proteklim godinama pogoršan prije svega zbog smanjenja njihova broja ali i derogiranja mehanizama njihove ustavne zaštite kakvi su bili predviđeni još Washingtonskim sporazumom no prava rješenja za taj problem još nisu predložena.

Krešimir Zubak, bivši predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH koji je bio izravnim sudionikom washingtonskih i daytonskih pregovora kazao je kako normativno-pravna analiza ustava koji je tamo donesen pokazuje da ne sadrži odredbe koje bi bile diskriminatorne za Hrvate no zbivanja nakon Daytona ipak su prouzročila takvo stanje.

“Središnji problem Hrvata je brojno stanje”, drži Zubak ilustrirajući to različitim položajem Hrvata u različitim dijelovima zemlje ovisno o njihovoj brojnosti.

Kazao je i kako je apsurdno to što su zapravo dva naroda koji su glasovali za neovisnost BiH objektivno u lošijoj poziciji u odnosu na Srbe koji imaju potpunu vlasti u Republici Srpskoj a istodobno imaju dva ključa kojim mogu zaustaviti donošenje bilo kakve odluke na državnoj razini i to kroz entitetsko glasovanje u Zastupničkom te većinsko u Domu naroda parlamenta BiH.

Hrvatima je istodobno ostavljen tek jedan od takvih ključeva kroz način odlučivanja u Domu naroda.

U slučaju Federacije BiH, kako je kazao Zubak, stanje po Hrvate postalo je nepovoljno nakon intervencija visokog predstavnika kojima je smanjen broj zastupnika u Domu naroda entitetskog parlamenta te je promijenjen način donošenja odluka u vladi FBiH a istodobno su smanjivane ovlasti županijama.

Poseban je problem, drži Zubak, kompetentnost hrvatskih kadrova koji u ime Hrvata sjede u vlasti i koji na posao “dolaze utorkom a odlaze četvrtkom”.

Temelj na kojemu je ustrojena BiH po njegovom je sudu federalno uređenje a proistječe iz činjenice da su županije federalne jedinice a koncept uspostave trećeg entiteta na nacionalnim principima bio bi tome protivan.

Treći entitet bi obuhvatio i općine u kojima Hrvati nisu većina poput Jajca i Novog Travnika a izvan njega ostalo bi 35 posto Hrvata BiH, kazao je Zubak.

“Ako bi Hrvatska stala iza tog rješenja, u što sumnjam, to bi bila vrlo loša poruka za Hrvate u BiH i ne bi korespondirala s politkom po kojoj je cjelovita država BiH interes Hrvata”, kazao je Zubak.

Kao rješenje predložio je izjednačavanje pozicije sva tri konstitutivna naroda u obadva entiteta kroz ustavne reforme koje bi istodobno smanjile broj županija u Federaciji BiH kroz njihovo integriranje.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ivo Komšić ocijenio je kako prijedlozi HDZ BiH za preustroj BiH otvorenu potporu imaju samo kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je riječ o konceptu koji konačno dijeli državu na etničkim osnovama.

Predsjednik HKD “Napredak” monsinjor Franjo Topić upozorio je kako i u aktualnim raspravama o tome kako promijeniti položaj hrvatskog naroda u BiH na žalost postoji “poveliki jaz” između bosanskih i hercegovačkih Hrvata čega kod druga dva naroda nema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.