Kardinal Puljić pozvao Milanovića da u Europi jače digne glas i podsjeti da u BiH žive i Hrvati

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović obećao je u ponedjeljak u Sarajevu nastavak pomoći Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini istaknuvši kako će ona biti usmjerena na projekte koji su doista važni za njihov opstanak te kako će se raspodjela novca provoditi na potpuno zakonit i transparentan način kroz institucije, a ne na temelju volje pojedinaca.

Hrvatski je premijer u Sarajevu započeo dvodnevni radni posjet BiH tijekom kojega će obići još sedam općina na području središnje Bosne u kojima Hrvati predstavljaju značajan dio stanovništva. Ujedno je riječ o općinama u kojima je Hrvatska raznim programima financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Jedno od takvih mjesta je i sarajevsko naselje Stup, nekada nastanjeno pretežito Hrvatima, u kojem se na poticaj Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) gradi studentski dom.

Dom koji može primiti 300 studenata je većim dijelom uređen i u funkciji, a u njegovu izgradnju i opremanje ukupno je do sada uloženo 4,5 milijuna eura. Hrvatska je od 2012. do danas u nekoliko navrata za njegovu izgradnju i opremanje donirala ukupno 4,1 milijun kuna, a u tijeku je još jedan javni natječaj za projekt vrijedan 750 tisuća kuna.

Predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) don Anto Jelić, koji je vodio cijeli projekt, izrazio je zahvalnost Milanoviću na osiguranoj pomoći.

“Vi ste hrvatski premijer koji je shvatio stratešku važnost opstanka Hrvata u BiH”, kazao je don Anto podsjećajući pritom na jednu raniju Milanovićevu izjavu u kojoj je naznačio kako će pomoć iz hrvatskog proračuna ići na strateške projekte, “a ne na kupnju opanaka i narodnih nošnji”.

Sličnu zahvalnost iskazali su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda te vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je Milanovića pozvao da u Europi jače digne glas kako bi podsjetio da u BiH žive i Hrvati.

Milanović je pak kazao kako se samo trudi pomoći koliko može da ograničena sredstva dostupna iz hrvatskog proračuna budu dodijeljena tamo gdje je najpotrebnije.

“Ne ovisi sudbina BiH odnosno bosanskohercegovačkih Hrvata i ono što će hrvatska vlada ulagati i pomagati toliko puno o osobi predsjednika hrvatske vlade, nego o institucijama koje gradimo i koje osiguravaju da se novac hrvatskih građana, koji ga također nemaju dovoljno za svoje potrebe… ne troši i ne rasipa uzalud”, kazao je Milanović.

Dodao je kako se napomene o “opancima i narodnoj nošnji ne sjeća”, no dopustio je kako je to nekada mogao intuitivno kazati “jer smo svi mi, ne tako davno, izašli iz opanaka pa i ja odnosno moji preci”. “To je povijest našeg naroda i svih naroda na ovom području”, kazao je Milanović.

Podsjetivši pritom i na svog oca, kojega je opisao kao siromašnog težačkog sina koji je upravo zahvaljujući studentskim domovima uspio dosegnuti odgovarajuće obrazovanje, a nakon toga osigurati i obrazovanje svom sinu, sadašnjem premijeru, dodao je kako je upravo zbog toga važno pomoći gradnju studentskih domova, na čemu bi valjalo raditi i u Zagrebu.

“To je jako važno”, kazao je Milanović dodajući kako država treba uskočiti kako bi i siromašnima omogućila pravo na obrazovanje.

Kazao je kako je u slučaju Sarajeva važno da novi studentski dom bude otvoren za sve studente, bez obzira na to tko su i otkuda dolaze.

Najavio je kako će pomoć biti nastavljena “na institucionalan način i po relativno strogim pravilima” i ne na temelju “osobne volje premijera ili gradonačelnika”

To se odnosi i na mostarsko sveučilište koje će u 2015. od vlade RH, kako je najavio Milanović, po prvi puta dobiti značajniji iznos kao sastavni dio redovita financiranja.

Hrvatima u BiH na kraju je uputio poziv da unatoč svim poteškoćama ostanu živjeti u svojoj zemlji.

Hrvatski premijer je nakon Sarajeva otputovao u Vareš, a tijekom dana predviđen je i posjet Kreševu te Žepču i Vitezu kao i sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti u tim mjestima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr\h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.