Kina pritiskala Svjetsku banku da povoljno ocjeni poslovnu klimu u toj zemlji

epa04438442 World Bank Group President Jim Yong Kim responds to a question from the news media during his opening press conference at the International Monetary Fund and World Bank Group 2014 annual meetings in Washington, DC, USA, 09 October 2014. The meetings run through 12 October. EPA/SHAWN THEW

Neki su investitori izrazili zaprepaštenje u petak zbog otkrića da su čelnici Svjetske banke izvršili pritisak na osoblje radi povećanja rezultata Kine u utjecajnom izvješću koje rangira zemlje po tome koliko je u njima lako poslovati.

Istaknuli su i da bi ukidanje serije godišnjih izvješća Svjetske banke ulagačima moglo otežati procjenu kamo uložiti svoj novac. “Što više razmišljam o ovome, to izgleda gore”, rekao je Tim Ash iz BlueBay Asset Managementa, dodajući da su izvješća objavljena od 2003. godine postala važna za banke i poduzeća diljem svijeta, piše Reuters.

“Svaki kvantitativni model rizika zemlje ugradio je to u ocjene. Novac i ulaganja dodjeljuju se na temelju ovih izvješća.”

Istraga odvjetničke tvrtke WilmerHale, na zahtjev Etičkog odbora Svjetske banke, pokazala je da su čelnici Svjetske banke, uključujući Kristalinu Georgievu – sada čelnicu Međunarodnog monetarnog fonda – izvršili “neprikladan pritisak” kako bi povećali rezultate Kine u “Doing Business 2018″” izvješću. Čitaj više

Zagovaračka skupina Tax Justice Network pozdravila je istragu etičkog odbora.

“Veće je pitanje na koji način, ako je to uopće moguće, Banka može ukloniti očitu korupciju iz institucije”, rekao je na Twitteru izvršni direktor britanske grupe Alex Cobham.

Ekonomisti su rekli da su takvi izvještaji – Svjetske banke i drugih – korisni, ali su već dugo podložni manipulacijama. Dodali su da bi neke vlade, posebno u zemljama u razvoju koje žele pokazati napredak i privući ulaganja, mogle postati opsjednute svojim položajem u izvješćima, u kojima se procjenjuje sve, od jednostavnosti plaćanja poreza do zakonskih prava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Reuters