Nakon nevremena u kojem je poginulo 22 ljudi, Makedonija utvrđuje razmjere štete

Foto: fah

Makedonija još sanira štetu nakon olujnog nevremena u kojem je poginulo 22 ljudi. Brojni sjeveroistočni dijelovi Skoplja nedostupni su zbog oštećenih cesta i nanosa blata. Šteta je golema, mnoge su kuće uništene.

135 milijuna eura vrijedna skopska prometnica poharana je. I dalje se ne zna kako su poginuli svi oni koji su se u noći sa subote na nedjelju na njoj zatekli.

Sada je sve gotovo, domaćom rakijom isprat će grlo i nazdraviti novom početku. Vančo Angelov spasio je živu glavu, kao i njegova žena, kojoj je voda i doslovno bila do grla nakon što se bujica sručila na obližnje Smilkovce, selo u podnožju Skopske Crne Gore.

“U svojih 66 godina nikad nisam doživio takvo što. Kuća je izgrađena prije 40 godina, još nikad u nju nije prodrla voda. Ovoga vikenda zaustavila se na metar i pol. Sve je odnijela. Imao sam rekordan urod žita ove godine. Na dan potopa ujutro se oprasila i krmača, bujica je odnijela i praščiće”, kaže.

Kuću preko puta supružnika Angelov ispumpavaju niški vatrogasci. Tu su od jučer, kao i njihove bugarske kolege. Balkan se ujedinio u nevolji, pomoć nudi i Europska unija, piše HRT.

Makedonci kažu, nije slučajno što je Smilkovce pogodila poplava treću godnu zaredom na isti dan, 6. kolovoza. Ovoga puta odnijela je, međutim i žrtve. Prve su se pokapale danas. U opustošena naselja stigle su neophodne pumpe za ispumpavanje vode, taj će dio posla na sebe preuzeti i vojska. Voda za piće nije pitka. Na ulice se spustio zadah mrtve stoke. Par čizama prodaje se i za 20 eura.

“Budući da niz godina surađujemo s ovom školom, odazvali smo se njihovu pozivu za pomoć. Želimo osposobiti zgradu i pretvoriti je u punkt za dijeljenje hrane i vode te higijenskih potrepština. Uskoro počinje i školska godina, trebat će zasukati rukave”, smatra Ilija Alagjozovski iz Saveza izviđača Makedonije.

Iz susjednog Sinđelića najmoćniji političar Makedonije, dojučerašnji premijer Nikola Gruevski i aktualni gradonačelnik Skoplja Trajanovski danas su praktično istjerani. Narod je nezadovoljan time kako se država ponijela u humanitarnoj katastrofi.

Obiteljska ambulanta etničkih Albanaca u Sinđeliću posve je uništena. Očekuju pomoć makedonskog Crvenog križa, privatne donacije nisu dovoljne.

Procjene kažu kako bi za kvalitetnu obranu Skoplja od poplave trebalo između 10 i 40 milijuna eura. Ljudi koje je poharala subotnja poplava, tako snažno da naselja niti 15 kilometara udaljena od centra Skoplja izgledaju kao najgori slumovi, teško da imaju koristi od traženja antičkih korijena suvremenih Makedonaca. A vladajuća politička kasta godinama je ulagala upravo u to, a ne primjerice u presušno potrebne odvodne kanale, koji bi svu tu silu vode, kada dođe do ovakvih vremenskih neprilika, usmjeravali u korito Vardara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h