Napeto na Kosovu: Prosvjed Albanaca

Foto: Snimka zaslona

Na Kosovu od jutros raste napetost nakon što su lokalni Albanci u mjestu Mušutište prosvjedom spriječili skupinu kosovskih Srba nazočiti procesiji u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a beogradski elektronički mediji izvješćuju da su u tijeku sukobi između prosvjednika i kosovske policije.

Uzvikujući UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), Albanci su spriječili Srbe povratnike koji su u tri autobusa krenuli na obilježavanje blagdana inače porušene pravoslavne crkve Bogorodice Odigitrije iz 18. stoljeća u Mušutištu.

Kosovska policija je, kako javljaju beogradski mediji, iz sigurnosnih razloga zaustavila autobuse i počela privoditi prosvjednike koji uzvikuju parole protiv povratka raseljenih i prognanih Srba s Kosova.

Sudionici prosvjeda su od jutra više puta probili kordon policije, a tijekom sukoba ozlijeđeno je više prosvjednika i policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija.

Prema izvješćima s Kosova, prosvjednici su deblokirali prolaz, ali su se rasporedili pored puta, pripremivši gomile kamenja kojim gađaju policiju.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jeftić najavio je nedavno obnavljanje prvih deset kuća za Srbe povratnike u Mušutište koji su 1999. godine poslije srbijansko-albanskih sukoba i NATO-ovog bombardiranja napustili Kosovo.

Jeftić, koji se danas nalazi u skupini Srba blokiranih ispred Mušutišta, kaže kako je prosvjedom i današnjim nasiljem “poslana poruka Srbima da nisu dobrodošli” na svoja imanja.

Pripadnici specijalne kosovske policije su, poslije jutrošnjeg sukoba s prosvjednicima iz sela Mušutišta, oslobodili jedan dio ceste i prolaz prema crkvi Bogorodice Odigitrije, kuda treba proći kolona Srba, ali je, prema posljednjim izviješćima s terena, situacija i dalje napeta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h