Planned Parenthood i industrija pobačaja zbog koronavirusa traže više državnog novca

Foto: snimka zaslona, Getty Images

Najveći lanac klinika za pobačaje u svijetu, Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) pokrenuo je hitan poziv za prikupljanje donacija zbog  pandemije koronavirusa – za svoj pandan u Kini: Chinese Family Planning Association (Kinesko udruženje  za planiranje obitelji) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodne organizacije koje promiču i/ili provode pobačaje brzo su iskoristile pandemiju koronavirusa  da bi  zatražile veće financiranje državnim novcem i i smanjenje ograničenja pobačaja, a sve  na temelju neprovjerljivih tvrdnji, piše LifeSiteNews.

Naime, gigant za izvođenje pobačaja po cijelom svijetu –International Planned Parenthood Federation (Međunarodnaa federacija Planirano roditeljstvo) i druge  skupine koje zagovarju pobačaj, tvrde da će nova pandemija koronavirusa (COVID-19) izazvati porast potražnje za pobačajem. Oni tvrde da će policajski sat i obavezan  ostanak kod kuće dovesti do „nezaštićenog seksa širom svijeta, pa čak i obiteljskog nasilja i silovanja“ , dok će postojeći propisi i socijalna distanca otežati vršenje pobačaja.

Od vlada traže da ukinu ograničenja pobačaja i da im dodijele državna, javna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovome vremenu potencijalno će više ljudi trebati pobačaje, a kako će im to biti omogućeno?” prošli je tjedan na svom blogu o učincima koronavirusa zapitala International Planned Parenthood Federation . Objava upozorava da je ovo “jasan podsjetnik da moramo ukloniti sve zakone, politike i postupke koji sprečavaju pristup kontracepciji i sigurnom pobačaju.”

Posljednjih su tjedana ovakve i slične teme  čelnici industrije pobačaja proširili u brojnim medijima. Ali, suprotno njihovim tvrdnjama, znanstveni dokazi sugeriraju da koronavirus zapravo može imati za posljedicui  manje trudnoća i manje pobačaja.

Novo istraživanje o mogućim implikacijama koronavirusa na plodnost pokazuje da dobro dokumentirani obrasci plodnosti iz prošlih epidemija, katastrofa i ratova sugeriraju da u takvim prilikama dolazi do  općeg smanjenja plodnosti. Istraživanje je objavio demograf  Lyman Stone (https://ifstudies.org/blog/will-the-coronavirus-spike-births). Učinak pandemije koronavirusa na plodnost  nije do kraja jasan i razlikuje se od zemlje do zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ov svjetski humanitarni plan  odgovora na COVID-19- (https://www.unocha.org/sites/unocha/files/Global-Humanitarian-Response-Plan-COVID-19.pdf?fbclid=IwAR2ESmB8EKJj7wJudGmccVIjEWZVpoD7bPdfxeqzz82F2rvH_vOZm7K3sBY)kojeg su ovog  tjedna objavile agencije UN-a i koji  košta dvije milijarde dolara, odražava zabrinutost industrije pobačaja i uključuje “seksualno i reproduktivno zdravlje” kao “strateški prioritet” te seksualno i reproduktivno zdravljea uvrštava u “nužne robe” čiji prijevoz treba biti zajamčen tijekom trajanja krize izazvane koronavirusom.

Međunarodna federacija Planirano roditeljstvo pokrenula je hitan poziv za prikupljanje sredstava za organizaciju po imenu Kinesko udruženje za planiranje obitelji koje provodi kinesku politiku kontrole stanovništva. (https://www.ippf.org/news/announcements/coronavirus-appeal-china-donate)Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo (. United Nations Population Fund, UNFPA) također je pokrenulo kampanju za prikupljanje 67,5 milijuna dolara koji bi trebali biti i utrošeni tijekom dva mjeseca.( https://www.unfpa.org/updates/safe-delivery-even-now-unfpa-coronavirus-disease-covid-19-global-response-appeal)

U međuvremenu, Institut Guttmacher upozorava na prekid u globalnom lancu opskrbe kontracepcijskim i abortivnim tabletama zbog koronavirusa (https://www.guttmacher.org/article/2020/03/covid-19-outbreak-potential-fallout-sexual-and-reproductive-health-and-rights)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u je Nancy Pelosi predsjednica Zastupničkog doma američkog kongresa iz redova demokrata,  navodno  pokušala iskoristiti krizu zbog koronavirusa za zaobilaženje  Hydeovog amandmana u dodijeli poticaja za gospodarstvo u iznosu od oko 2 trilijuna (dvije mlijarde milijardi). Taj amandman sprječava  korištenje saveznih, federalnih sredstava za financiranje pobačaja u saveznim državama,, osim u slučajevima kada je dijete začeto silovanjem ili kada bi iznošenje trudnoće ugrozilo život majke. Navodno je to pokušala učiniti i u ožujku.

 Skupine koje promoviraju pobačaj traže od saveznih država da ukinu obavezna „razdoblja čekanja“ na pobačaj i kontrolneh preglede –prije odluke o pobačaju – pod izgovorom  da dodatna putovanja izlažu majke koronavirusu. Radi se o mjerama koje žene u tim saveznim državama potiču da još jednom promisle žele li prekinuti život svog djeteta. Lobiji koji zagovarju pobačaj također tvrde da ograničenje kretanja u područjima koja su teško pogođena pandemijom otežavaju majkama pobačaj te predlažu da se dopusti   telemedicinski pobačaj – kontroverzna praksa koju je promovirala Svjetska zdravstvena organizacija, a koja bi  trudnice mogla izložiti dodatnoj zdravstvenoj opasnosti.  Telemedicina u slučaju pobačaja znači da liječnik komunicirajući sa majkom preko internetske kamere prepiše abortivna sredstva koja treba uzeti te joj ona budu dostavljena na kućnu adresu. (https://www.motherjones.com/coronavirus-updates/2020/03/case-for-abortion-telemedicine/)

U Velikoj Britaniji Vlada je već ublažila regulaciju pobačaja kako bi omogućila telemedicinski pobačaj nakon kampanje koju je izvela  organizacija Amnesty International koja zagovara pobačaj.( https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-abortion-medication-law-temporary-home-a9418941.html)

Nakon što su Texas i Ohio naredili da se sve klinike za pobačaj zatvore, uvrstivši ih u kategoriju djelatnosti koja „nije nužna“,  National Abortion Federation (Nacionalna federacija za pobačaj), krovna organizacija koja predstavlja industriju pobačaja u SAD-u, poziva državne i savezne vlade u SAD-u  da klinike za pobačaj definiraju kao kao “nužnu poslovnu djelatnost“. (https://prochoice.org/national-abortion-federation-naf-statement-on-abortion-provision-during-covid-19-pandemic/)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.