SAD: Izborila se za neradnu nedjelju – tužila hotel i dobila veliku odštetu

Foto: Getty Images

Marie Jean Pierre, šezdetogodišnjakinja koja je radila u hotelu Conrad Miami više od desetljeća, u ožujka 2016. godine dobila je izvanredni otkaz. Pobožnu kršćanku vlasnici su otpustili jer je izostala s posla nedjeljom zbog sudjelovanja na bogoslužju u Miamiju, prenosi Mirror.

Gospođa Pierre tvrdi da je obavijestila svog poslodavca i prethodno najavila izostanak zbog svojih vjerskih uvjerenja. Izjavila je: „Volim Boga. Nedjeljom slavim Boga.”

>Udruga UIO davno podnijela prijedlog Zakona o radu nedjeljom, a sada se zauzeo i Hrg

Njezina tužba tvrdi da je njezin bivši poslodavac – koji je tada vodio Hilton – prekršio Zakon o građanskim pravima iz 1964, koji štiti radnike od diskriminacije na temelju rase, vjere, spola ili podrijetla.

> (VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane

> Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

>Željka Markić: Naš zakonski prijedlog osigurava da radnik bude plaćen za svoj rad i da ne mora raditi nedjeljom

>Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Porotnici su donijeli presudu u korist nekadašnje radnice hotelskog pranja posuđa te su joj dodijelili nevjerojatnih 21 milijun dolara.

Njezin odvjetnik Marc Brumer rekao je: “Ona je Kristov vojnik. Radila je to za druge radnike koji su diskriminirani.

Hilton je najavio uložiti žalbu, obrazlažući da je “više ustupaka napravljeno je kako bi se udovoljilo njezinim vjerskim obvezama.”

Podsjetimo na stanje u Hrvatskoj, prije udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/mirror.co.uk