Vulin potvrdio: Vojska “antifašističke” Srbije na dan pobjede nad fašizmom položila vijenac pod spomenik Draži Mihailoviću!

Društvenim mrežama u srijedu je počela kružiti fotografija uniformiranih pripadnika Vojske Republike Srbije na Ravnoj Gori, pred spomenikom vođi Ravnogoroskog četničkog pokreta, odnosno kako se službeno zvala “Jugoslovenske vojske u otadžbini”, Draži Mihailoviću.

Unatoč tome što je u Srbiji rehabilitiran – tj. poništena je sudska presuda komunističkog suda kojom je osuđen na smrt i strijeljan 1946. – u Srbiji i dalje vrlo popularni “Čiča” je nesporno bio kolaboracionist. On je na početku rata pokušavao pridobiti podršku saveznika, no nije prihvaćao suradnju s Titovim komunistima, koje je vidio kao glavne suparnike za vlast nakon završetka rata. Kako je rat protiv partizana postavljao kao prioritet, Draža se vrlo brzo okrenuo otvorenoj suradnji s Nijemcima i ostao im odan do kraja rata, te sudjelovao na strani Nijemaca u svim većim operacijama na tlu današnje Srbije i BIH.

Autentičnost fotografije isprva vojska Srbije nije htjela niti potvrditi niti demantirati da se to dogodilo, ali u srijedu navečer je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin ipak potvrdio autentičnost fotografije. Predrag Bogićević, predsjednik Saveza Ravnogorskih pokreta, odnosno krovne četičke organizacije, je već raniej rekao kako ne sumnja da je autentična i naveo za beogradski portal b92 da je to samo jedna u nizu pozitivnih promjena koje se događaju u Vojsci Srbije zadnjih mjesec dana.

“Jako važne se događaju u vojnim krugovima. Vojska je prvobitno odala počast strijeljanim Ravnogorcima, a potpukovnik Simović je čak spjevao četničku pjesmu i sve najbolje rekao o Dražinim pristašama na Akademiji održanoj povodom obilježavanja dana kopnene vojske“, kaže Bogićević.

Četnici 8. svibanj, kad je Draža Mihailović došao na Ravnu Goru i pokrenuo “borbu protiv fašizma”, smatraju danom početka “trećeg” srpskog ustanka, kad se su Srbi otvoreno suprostavili “fašističkoj Europi”. Nedavno je pokrenuta i revizija postupka jednom od najzloglasnijih četničkih komandanata, zapovjedniku “Gorske garde”, Nikoli Kalabiću, bliskom suradniku Nijemaca te te je u svibnju prošle godine i rehabilitiran pred Višim sudom u Valjevu. Osim što je bio poznat po okrutnosti prema Srbima,  on je 27. studenog 1943. s kapetanom Wermachta princom von Wredeom, predstavnikom njemačkog zapobedništva za jugoistok, sklopio sporazum o zajedničkoj borbi protiv Titovih postrojbi i opskrbi oružjem i municijom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr