Soros dodjeljuje milijune organizacijama za normalizaciju prostitucije u SAD-u, Njemačkoj, Danskoj..

soros
Foto: Niccolò Caranti / wikimedia commons, fah; Fotomontaža: narod.hr

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa donirala je više od milijun dolara organizacijama koje rade na normalizaciji i legalizaciji prostitucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno društvo je 2019. i 2020. doniralo ukupno 185.000 dolara organizaciji pod nazivom SWOP (Sex Workers Outreach Project). Organizacija je samo jedna od nekoliko skupina koje su primile sredstva od Zaklade i zagovaraju normalizaciju prostitucije.

>Sorosevo Otvoreno društvo u RH: Tko su bili direktori i zašto je utjecajno i danas?
>Plenkoviću žao što predsjednica Vrhovnog suda nije postala Ksenija Turković bliska Sorosu

Prema njihovoj izjavi o misiji, organizacija sebe naziva “nacionalnom mrežom za društvenu pravde posvećena temeljnim ljudskim pravima seksualnih radnika i njihovih zajednica”, s fokusom na “okončanje nasilja i stigme kroz obrazovanje, izgradnju zajednice i zagovaranje”.

Njihova web stranica također objašnjava da je organizacija osnovana kada su prostitutke u Kaliforniji prosvjedovale protiv uhićenja prostitutke, koja je također bila zaposlenica u srednjoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovana 2003., organizacija je primila pet potpora od Zaklade Otvoreno društvo Georgea Sorosa 2019. i 2020. Najveća potpora od 60.000 dolara dodijeljena je “za potporu političkom zagovaranju reforme seksualnog rada”. Dok je jedna potpora bila namijenjena “pružanju opće potpore”, druga je išla za podupiranje pokušaja SWOP-a da “smanji stigmu i dehumanizaciju povezane sa seksualnim radom i poveća moć i suradnju među seksualnim radnicama”, objavio je Breitbart.

Organizacija je objavila vodič “Kako biti saveznik seksualnim radnicama”. Vodič uključuje niz prijedloga, a svi su namijenjeni normalizaciji prostitucije. Vlasnicima tvrtki rečeno je da stave u izloge pozitivne znakove vezane uz seksualni rad, dok su oni koji zapošljavaju dobili upute da “Ignoriraju prostituciju, drogu i nenasilne osude ili uhićenja kada se pojave na provjerama kandidata”.

U međuvremenu, vodič je kreatorima politika poručuje da “Rade na uklanjanju politika/zakona koji diskriminiraju pojedince koji su trenutno ili ranije uključeni u trgovinu prostitucijom.” SWOP, koji je također dobio novčanu potporu od organizacija Neo Philanthropy i Comer Family Foundation, samo je jedna organizacija koja radi na normalizaciji prostitucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soroseva zaklada tvrdi da se legalizacijom prostitucije “poštuje ravnopravnost spolova”

Soroseva Zaklada također je uložila oko 700.000 dolara u grupu pod nazivom “Mama Cash” od 2016. do 2020. Sve četiri potpore idu za potporu projektu pod nazivom “Red Umbrella Fund” (RUF). Fond sebe naziva “prvim globalnim fondom kojeg vode seksualne radnice. Pokrenut 2012., Red Umbrella Fund udružuje donatore i seksualne radnice u podršci ljudskim pravima seksualnih radnica.”

Zaklada je dodijelila dvije potpore u ukupnom iznosu od 134.987 dolara, a jedna je namijenjena za “promjenu narativa o seksualnom radu kroz video zagovaranje”, dok je druga posvećena projektu pod nazivom “Buntovniziranje prostitutki s pokretom za zagovaranje i pokretom za otpor seksualnih radnika”.

Čak je i ovo, međutim, samo mali dio stalne podrške Otvorenog društva legalizaciji i destigmatizaciji prostitucije. Soros je dao nešto manje od 150.000 dolara Sveučilištu Yale za “podupiranje zagovaračke politike za programe odvraćanja i dekriminalizacije seksualnog rada”. Soroseva zaklada je dodijelila najmanje 30 donacija za dekriminalizaciju prostitucije organizacijama u SAD-u, Danskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće Zaklade, objavljeno 2015. godine pod naslovom “Deset razloga za dekriminalizaciju seksualnog rada” tvrdi da se legalizacijom prostitucije “poštuje ravnopravnost spolova”. U njemu se tvrdi da “zakoni protiv seksualnog rada zadiru u privatno seksualno ponašanje i predstavljaju oblik državne kontrole nad tijelima žena i LGBTI osoba koje čine veliku većinu seksualnih radnika diljem svijeta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Breitbart

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.