Tuge Tarle: Prema posljednjem popisu Hrvata u Crnoj Gori je negdje oko 6000 – iseljavali kako iz političkih tako i gospodarskih razloga

„Zašto smo prisiljeni napuštati Hrvatsku”, naziv je predavanja, posvećenog hrvatskom iseljeništvu, koje je u subotu u crkvi Svetog Duha u Kotoru održala prof. Tuga Tarle.

„Predavanje je namijenjeno onima koji napuštaju Hrvatsku, intencija je da se taj proces koliko je to god moguće zaustavi. U Kotoru sam proširila predavanje nastojeći obuhvatiti one koji odlaze iz današnje Hrvatske kao i na one koji odlaze s duhovnih prostora Hrvatske. Približno četri milijuna Hrvata danas živi izvan Hrvatske što će reći da je pola našeg bića hrvatskog izvan granica današnje Republike Hrvatske“, kazala je prof. Tarle.

Iz Hrvatske se iseljavalo zbog gospodarskih kao i političkih razloga, a koja je cijena iseljavanjaje stvar je o kojoj se najmanje zna. Iseljavalo se na sve strane svijeta najmanje u Aziju, istaknula je. Podsjetila je na povijest iseljavanja, iseljeničkim problemima, gubljenju identiteta, specifičnoj vezi iseljenika s Domovinom.

Od početka 16. stoljeća s područja današnje Hrvatske iselilo se 2,5 milijuna stanovnika, ali bilo je i useljavanja oko 1,2 milijuna demografski gubitak je jedna četvrtina populacije što ukazuje da Hrvatska nema jasnu demografsku politiku.

Činjenica je da se u zadnjih petnaest godina iz Hrvatske iselilo više od 150.000 stanovnika i to uglavnom mladi školovani ljudi između 25 i 40 godina života, s obiteljima koji neće moći naći posao u svojoj struci, onako kako bi to trebali naći kod kuće, ali s druge strane oni nemaju niti bilo kakav posao u Hrvatskoj.

Posljedice za našu državu su pustošenje i siromašenje zemlje, depopulacija čitavih krajeva, nedostatak radno sposobnog stanovništva i starenje nacije, kazala je Tarle.

Prema posljednjem popisu Hrvata u Crnoj Gori je negdje oko 6000, što ukazuje da je kroz povijest bito smanjen taj broj, jedino što mene ohrabruje je činjenica da se 2126 Bokelja izjasnilo da govori Hrvatskim jezikom što je u stvari srce nacionalnog bića i ukazuje da vas ima mnogo više od službenog podatka. Hrvati iz Crne Gore su se iseljavali kako iz političkih tako i gospodarskih razloga, naglasila je Tarle.

Profesorica Tuga Tarle je profesionalni diplomata i promoter hrvatske kulture u svijetu, publicistkinja i književnica. Organizator predavanja je Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr