Zajednički nastup Hrvata na izborima u Republici Srpskoj

Predstavnici više hrvatskih stranaka suglasili su se da će na jesenskim općim izborima nastupiti zajedno u Republici Srpskoj kako bi pokušali izboriti veći broj zastupnika u tamošnjoj Narodnoj skupštini te dobiti mjesto potpredsjednika ovoga entiteta, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a BiH.

Na sastanku kojemu su nazočili dužnosnici HDZ-a BiH Davor Čordaš, Hrvatskog narodnog saveza (HNS) Tomislav Tomljanović te Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Mijo Perkunić razgovarali su o koordiniranju predizbornih aktivnosti od zajedničkog interesa u pojedinim općinama Republike Srpske u sklopu poziva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Sugovornici su se složili da zajedničkim nastupom ovih stranaka na predstojećim izborima na najbolji način mogu zaštititi interesi hrvatskog naroda u Republici Srpskoj i ostvari jednakopravna pozicija Hrvata u institucijama na entitetskoj i državnoj razini”, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je istaknuto da je cilj hrvatskih stranaka u Republici Srpskoj na izborima izboriti mjesto dopredsjednika Republike Srpske te dvojice zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U priopćenju se dodaje da je zajednički interes triju hrvatskih stranaka i povećanje broja izaslanika iz hrvatskih stranaka u gornjem domu, Vijeću naroda Republike Srpske s trenutačnih tri na pet.

Aktualni dopredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata je Emil Vlajki kojega su u najvećem broju izabrali Srbi, dok su u entitetskom parlamentu izabrani hrvatski zastupnici iz reda srpskih stranaka.

Na području Republike Srpske od prijeratnih 220.000 Hrvata po podacima Katoličke Crkve danas živi nešto manje od njih 15.000.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h
Photo: hercegovina.info