Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH pozvao na što brži ustroj vlasti: ‘NATO je naš strateški vanjskopolitički interes’

Foto: Fah

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda pozvao je u četvrtak vodeće bošnjačke i srpske stranke da nadvladaju razlike i ustroje novi saziv državne vlade, izražavajući potporu euroatlantskim integracijama od čega zemlja, kako ističe, može imati konkretnu ekonomsku korist.

„Vijeće ministara mora biti žurno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene“, rekao je ministar Bevanda, kako njegovu izjavu u četvrtak prenose iz HDZ-a BiH.

Po njegovu mišljenju Bosna i Hercegovina treba biti članica Europske unije i NATO saveza, a upravo je na pitanju predaje dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi NATO savezu i zapela uspostava vlasti, jer na tome inzistiraju bošnjačke stranke, a protivi se SNSD Milorada Dodika.

„NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažan zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog financijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte Češku, koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja“, istaknuo je Bevanda, koji je i dužnosnik HDZ-a BiH.

Dodao je kako o tako važnom pitanju za budućnost BiH mora postojati zajedničko stajalište sve tri strane, Hrvata, Bošnjaka i Srba, te da se pitanje ANP-a “zlonamjerno politizira”, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. On je naveo kako trenutačna blokada ustroja vlasti zaustavlja BiH put prema europskim i NATO integracijama.

„U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sustava, Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega“, kazao je ministar financija i riznice BiH.

Bevanda je potpisani dokument trojice lidera vodećih nacionalnih stranaka ocijenio odličnim kompromisom koji je obuhvatio sva ključna unutarnjopolitička i vanjskopolitička pitanja koja se tiču NATO-a i EU, do reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi.

„Upravo ovaj Sporazum očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati. Bez temeljitog zaokreta i realnog promišljanja što je doista BiH postajemo svrha samima sebi“, ocijenio je ministar Bevanda i naveo kako hrvatska strana mjesecima pokušava biti dio rješenja brojnih prijepora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina