Foto: fah

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u srijedu je u svom prvom primanju građana u novom mandatu primio predstavnike Hrvatske lige protiv raka i predstavnice Kluba žena liječenih od raka dojke te tom prigodom podržao njihov rad.

Predstavnice Kluba žena liječenih od raka dojke svoje iskustvo, koje sigurno nije bilo jednostavno, prenose na žene kojima je to potrebno, rekao je. Tako žene, koje to iskustvo tek čeka, mogu jednostavnije i lakše, s timom vrhunskih liječnika, provesti liječenje i doći u fazu da kažemo da su zdrave, izjavio je Mikulić novinarima nakon razgovora s predstavnicama Kluba žena liječenih od raka dojke i predstavnicima Hrvatske lige protiv raka na čelu s predsjednikom Damirom Eljugom.

Mikulić je rekao da najmanje što on i Gradska skupština mogu učiniti jest da Skupština bude pokrovitelj događajima koje Hrvatska liga protiv raka organizira. Nekoliko ih je u rujnu i listopadu, koji je Mjesec borbe protiv raka, rekao je i najavio da će se Gradska skupština uključiti u sve te aktivnosti.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga darovao je Mikuliću prvi otisak monografije o 50. obljetnici djelovanja te udruge i butelju svoga vina.

Eljuga je pozvao Mikulića i sve građane na javno-zdravstvena događanja koja Hrvatska liga protiv raka organizira. Najavio je da će se 24. rujna na jezeru Jarun održati 18. humanitarna utrka i druženje Terry Fox Run. Rekao je da je cilj tog događanja senzibiliziranje javnosti o potrebi ranog otkrivanja raka, a novac koji se prikupi dodjeljuje se Institutu Ruđer Bošković za znanstveno istraživanje raka. Kazao je i da će se majice s likom Terry Foxa humanitarno prodavati toga dana i, prije toga, 16. rujna u Bogovićevoj ulici.

Eljuga je najavio i da će se 30. rujna na Cvjetnom trgu održati “Dan dojki i BRA Day”. Objasnio je da je riječ o edukativnoj javno-zdravstvenoj kampanji kojom žele poučiti žene kako rano otkriti rak dojke i mogućnosti rekonstrukcije ako im je dojka uklonjena.

“Dan ružičaste vrpce” također posvećen prevenciji raka dojke je 7. listopada, 15. listopada je Dan zdravih dojki.

Listopad je posvećen prevenciji raka dojke, rekao je, zato što je na žalost rak dojke u Hrvatskoj na visokom prvom mjestu – 90 žena u Hrvatskoj od te bolesti umre svakoga mjeseca.

Mjesec studeni je posvećen prevenciji karcinoma prostate, koji je pak na visokom mjestu kod muškaraca.

Eljuga je rekao da iduće godine nastavljaju sa uobičajenim aktivnostima te će se održati Dan mimoza, Dan narcisa i dr.

“Zato smo sretni da smo dobili podršku predsjednika Skupštine grada za sve naše javno-zdravstvene kampanje, koje će zdušno podržati kao što je i ove prethodne podržavao, na čemu smo mu jako zahvalni”, istaknuo je Eljuga.

Izvor: Hina/gs