Nevjerojatno otkriće: Znanstvenici otkrili planet s vodom koji bi mogao imati uvjete za život

Foto: Getty Images

U velikoj potrazi za neistraženim svemirom, znanstvenici su prvi put pronašli planet izvan našeg Sunčevog sustava u kojem se nalazi voda.

Od do sada otkrivenih 4000 egzoplaneta (planeta izvan našeg Sunčevog sustava), ovo je prvi sa stjenovitom površinom i atmosferom koja sadrži vodu.

Vodena para otkrivena je na tzv. “super-Zemlji” udaljenoj 110 svjetlosnih godina za koju se procjenjuje da je dvostruko veća od Zemlje i osam puta veće mase, prenosi Daily Mail.

Kao Zemlja, K2-18b također ima atmosferu i ispravan temperaturni raspon za postojanje živih bića, tvrde znanstvenici sa University Collegea u Londonu.

Bliže je svojoj zvijezdi nego što je Zemlja Suncu, što znači da ima kraće godine, a svoju orbitu završi za 33 dana dok naša traje 365.

Planet je prvi put uočen 2015. godine od strane NASA-inog svemirskog broda Kepler, ali analiza podataka otkrila je nove detalje. Trenutna Keplerova oprema može odrediti samo osnovne čimbenike kao što je udaljenost, masa i temperatura na površini.

“Pronalazak vode na potencijalno nastanjivom planetu je nevjerojatno uzbudljiv”, rekao je znanstvenik koji je vodio istraživanje, Angelos Tsiaras.

“To je jedini planet izvan našeg Sunčevog sustava za koji znamo da ima ispravnu temperaturu, atmosferu i vodu”.

Većina drugih egzoplaneta poput ove bili su plinski divovi, poput Jupitera i Saturna, pa K2-18b pruža dragocjenu priliku istraživačima za istraživanje manjih, stjenovitih ili ledenih planeta.

Pronašli su nesumnjiv trag vodene pare. Koliko točno, ostaje nejasno, no prema kompjutorskim izračunima koncentracija je između 0.1 i 50 posto.

Za usporedbu, postotak vodene pare u Zemljinoj atmosferi varira između 0.2 iznad polova do 4 posto u tropima. Pronašli su i dokaze o postojanju vodika i helija, a možda ima i dušika i metana, no njihovo postojanje s trenutno dostupnim tehnologijama nije moguće potvrditi, kaže se u studiji. Daljnjim istraživanjem dobit će se podaci o količini oblaka i postotku vode u atmosferi.

Znanstvenici su se bavili tematikom neistraženog planeta više od godinu dana prije nego što su ga objavili u časopisu Nature Astronomy te su istaknuli kako ne misle da je K2-18b jedini planet te vrste.

Znanstvenici smatraju kako je ovo tek prvi u nizu mnogih potencijalno nastanjivih planeta koje ćemo uskoro otkriti.

Nadaju se da će novija tehnologija, poput James Webb svemirskog teleskopa koji bi trebao biti predstavljen u ožujku 2021. godine, mogla otkriti više tajni izvan našeg Sunčevog sustava.

“Radujemo se sljedećoj generaciji teleskopa i idemo još dalje”, dodao je dr. Tsiaras.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Daily Mail