Razvoj bioambalaže od kore agruma

naranče
Foto: Thinkstock

Slovenska tvrtka za inovacije Tecos zajedno s partnerima iz Belgije, Francuske i Španjolske radi na razvoju tehnologije za izradu ambalaže za sokove od nusprodukta u proizvodnji sokova, odnosno od kore i preostale pulpe limuna, naranči i klementina, nakon što se njihovi plodovi iscijede u industrijskoj preradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je nazvan Citruspack, a za inovativnu zelenu ambalažu koristit će se isključivo agrumi iz španjolske pokrajine Murcia, čiji je uzgoj ekološki jer se biljke ne tretiraju štetnim preparatima, kazala je za mariborski list “Večer” dr. Vesna Žepič Bogataj koja vodi Tecosovu ekipu inovatora.

Prednost je takve ambalaže u tome što je u potpunosti biorazgradiva.

Ovaj projekt je dio europskog programa Life, a financira se sredstvima za inovacije koje utječu na očuvanje okoliša od utjecaja klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je projekta da se korisno upotrijebi najmanje 80 posto nusproizvoda – otpadne sirovine koja preostane od agruma nakon proizvodnje sokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.