Ebola: Države pokušavaju spriječiti širenje zaraze

Španjolska, gdje se jedna bolničarka u subotu još borila s ebolom, nastoji spriječiti širenje epidemije te hemoragijske groznice koja je dosad odnijela više od 4000 života, dok države diljem svijeta pojačavaju kontrolu na granici.

U Madridu su još tri osobe sinoć iz opreza primljene u specijalnu bolnicu gdje se 44-godišnja bolničarka Teresa Romero bori s virusom te bolesti. Po zadnjem priopćenju bolnice, ona je “u teškom stanju, ali je stabilno”.

Romero, prva osoba zaražena izvan Afrike, najvjerojatnije dok je njegovala španjolskog misionara koji je vraćen iz Afrike i umro u Madridu, zasad je jedini slučaj ebole potvrđen u Španjolskoj. Nijedna od šesnaest osoba pod nadzorom ne pokazuje simptome bolesti.

Španjolska vlada je, nakon kritika zbog upravljanja krizom, oformila poseban međuministarski odbor koji će u subotu održati drugu sjednicu.

Epidemija koja je koncem prosinca 2013. krenula iz Gvineje odnijela je 4033 života do 8. rujna, navodi se u zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U sedam zemalja zaraženo je 8.399 ljudi.

Od Velike Britanije do Nikaragve, zemlje redom javljaju da na granici pojačavaju kontrolu putnika koji dolaze iz najteže pogođenih zemalja: Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

U Sjedinjenim Državama kontrole u subotu trebaju početi u zračnoj luci J.F. Kennedy u New Yorku. Ista stvar je u Kanadi koja je čak preporučila svojim državljanima da napuste te zemlje “dok su im komercijalni letovi na raspolaganju”.

Zabrinutost se širi i u Latinskoj Americi. Brazil je u subotu iščekivao nalaze pregleda 47-godišnjeg Gvinejca koji je prije tri tjedna doputovao iz Afrike. Primljen je u bolnicu, više nema povišenu temperaturu i ne pokazuje druge simptome. Dvije susjedne zemlje, Peru i Urugvaj, najavile su veću pozornost u pomorskim i zračnim lukama.

I Meksiko i Nikaragva žele uspostaviti kontrolu migranata kojih velik broj pokušava ući u SAD.

Marokanska vlada je u petak zatražila da se zbog epidemije koja se širi na zapadu kontinenta odgodi afričko nogometno prvenstvo koje se od 17. siječnja do 8. veljače 2015. treba održati u toj monarhiji.

Nakon prvog slučaja zaraze izvan Afrike i smrti jednog pacijenta na američkom tlu u srijedu, zadnjih dana raste broj pacijenata koji se u bolnice primaju iz opreza.

Španjolska vlada pokušava umiriti medicinsko osoblje zabrinuto zbog nedovoljne opremljenosti i obuke u borbi s tom slabo poznatom bolesti. U subotu se u Madridu treba održati sindikalni prosvjed. Ministrica zdravstva Ana Mato obećava da “neće biti financijskih problema u liječenju pacijenata” i da stručnim službama “ništa neće nedostajati”.

Direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da je fond, koji je Gvineji već uplatio 41 milijun dolara, “spreman, bude li potrebno, učiniti i više”, nakon susreta s gvinejskim predsjednikom Alphom Condeom u petak.

Organizacija Liječnici bez granica upozorila je u četvrtak da je kapacitet njezina centra za liječenje ebole u Conakryju nakon nedavnog naglog porasta broja oboljelih, gotovo popunjen.

I Ujedinjeni narodi su upozorili u petak da su dobili obećanja o donacijama samo za četvrtinu iznosa “od milijardu dolara koliko pokušavaju skupiti za suzbijanje epidemije”. “Vrijeme odmiče. Treba nam puno više” sredstava, rekao je zamjenik glavnog tajnika Jan Eliasson.

Smrtnost od ebole je 70 posto. Bolest se širi izravnim dodirom s tjelesnim izlučevinama bolesnika a inkubacije je od 2 do 21 dan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah