Hrvatska među najuspješnijima u inicijativi “Rodilišta – prijatelji djece”

“Dojenje – dobrobit za cijeli život” slogan je 24. Međunarodnog tjedna dojenja koji se ove godine u cijelom svijetu obilježava od 1. do 7. kolovoza ističući dojenje kao jednu od najisplativijih investicija u društvu, podsjeća UNICEF, prema čijim je podacima Hrvatske među najuspješnijim zemljama u provođenju inicijative poticanja dojenja “Rodilišta – prijatelja djece”.

Promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja djece jer smanjuje smrtnost djece do 5 godina za čak 20 posto. Uz to ima važnu ulogu u zdravlju i razvoju djece kao i njihovih majki, navodi UNICEF.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi te organizacije i Ministarstva zdravlja pod nazivom “Rodilišta – prijatelji djece” važnost dojenja je odavno prepoznata u Hrvatskoj, a na konferenciji nacionalnih koordinatora te globalne inicijative u Litvi u lipnju Hrvatska je istaknuta kao jedna od šest zemalja s najvećim brojem rodilišta koja nose tu prestižnu titulu, uz Novi Zeland, Kanadu, Švedsku, Norvešku i Sloveniju.

Inicijativu provode 152 zemlje i u cijelom svijetu naziv “Rodilišta prijatelji djece” nosi više od 20.000 rodilišta, a u Hrvatskoj 30 od ukupno 31 rodilišta. Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih 10 koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Taj status nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine.

Sljedeći korak u zajedničkoj inicijativi UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a u suradnji s Hrvatskim društvom za perinatalnu medicinu, bit će aktivnosti za dojenje djece u neonatalnim jedinicama intenzivne njege i liječenja, rečeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare UNICEF-a i Ministarstva zdravlja.

Na konferenciji su govorili predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić, predstavnica Ministarstva zdravlja Sanja Predavec, pedijatrica rodilišta “Sveti Duh” Anita Pavičić Bošnjak te koordinator programa “Rodilišta – prijatelji djece” Josip Grgurić.

Podaci iz istraživanja koje je proveo UNICEF govore da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece; nije dojeno čak 19 posto djece s razvojnim teškoćama i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno šest posto zdrave djece. Ti podaci ne smiju se zanemariti s obzirom na dobrobit dojenja za rast i razvoj djece.

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece rađa prijevremeno i toj djeci, koja su u posebno kritičnim situacijama, također treba omogućiti najbolje, a to je majčino mlijeko, koje je i hrana i lijek. Kako bi dojenje postalo standardni način hranjenja za svu novorođenčad, uključujući prijevremeno rođenu djecu i djecu na intenzivnom liječenju, nužna je edukacija osoblja rodilišta i patronažnih službi o dojenju prijevremeno rođene djece i potrebi pružanja podrške roditeljima, kao i uključivanje roditelja u njegu djeteta i ostvarivanje kontakta ‘koža na kožu’, upozorava UNICEF.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: mother-care.net