Kostopeč o Masterplanu: Potrebna je kvalitetna javna raspava i protiv sam referenduma o pitanju zdravstva

Dopredsjednik HUBOL-a Pavo Kostopeč je izjavio kako je za Masterplan kojeg je predložio ministar Rajko Ostojić potrebna kvalitetna javna rasprava u koju će biti uključeni svi sudionici društva te kako se ne slaže s idejom o referendumu na kojem bi se odlučivalo o pitanju zdravstva.

„Ono što nam zaista treba je detaljna i kvalitetna javna rasprava u koju će biti uključeni svi sudionici društva. Ako se ona dogodi svaka vlast će biti prisiljena poslušati, ali i htjeti poslušati rezultate takve javne rasprave“, komentirao je za narod.hr  Kostopeč aktualnu javnu raspravu oko takozvanog Masterplana za zdravstvo ministra Rajka Ostojića.

„Kod nas je javna rasprava slabije formirana jer smo mlado demokratsko društvo. Angažman medija, kao što je vaš na kojemu zahvaljujem je temelj da se dobro postavi javna rasprava“, pojasnio je Kostopeč loše rezultate javnih rasprava u Hrvatskoj.

„Ne postoji način da se zaštiti zdravstveni sustav od novih vlasti, ali nema ni potrebe. Svaka vlast ionako ima zadatak artikulirati ono što građani Republike Hrvatske misle, osjećaju i trebaju“, odgovorio je Kostopeč na pitanje može li se zdravstveni sustav zaštiti od izmjena vlasti pri čemu svaka donosi nove promjene i kreće ispočetka.

Dodao je i kako očekuje da će ministar uvažiti mišljenje javnosti, koje nisu puke primjedbe, nego potrebe te u skladu s time korigirati Masterplan u mjeri u kojoj je to potrebno.

Kostopeč je kazao i kako se ne slaže s idejom o referendum na kojem bi se odlučivalo o pitanju zdravstva.

„Ne bih podržao ideju o referendumu. Sklon sam referendumima, ali kada u pitanju nisu jedna određena mjera“, naglasio je Kostopeč.

„Mislim da Vlada u koječemu treba korigirati svoj plan, da treba prihvatiti partnere s domaće stručne scene te mišljenje građana. U tom slučaju imat ćemo još i bolje zdravstvo nego danas“, zaključio je Kostopeč.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je prošli tjedan Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj, takozvani ‘Masterplan’ za hrvatsko zdravstvo koji se temelji na funkcionalnom integriranju bolnica i smanjenju zaposlenih u upravama.

„Funkcionalno integriranje ne znači organsko spajanje, već veću mobilnost zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, a nakon razdoblja od dvije bit će vidljivo trebaju li se i organski spajati bolnice“, objasnio je Ostojić te dodao kako se s planom kasni 20 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr