Intermittent fasting je način prehrane koji se temelji na provođenju dužih perioda gladovanja. Poznat je još i pod nazivom naizmjenični post, povremeni post i periodično gladovanje. Najpoznatiji je ipak po svom engleskom nazivu intermittent fasting.
Intermittent fasting je način prehrane koji se temelji na provođenju dužih perioda gladovanja. Poznat je još i pod nazivom naizmjenični post, povremeni post i periodično gladovanje. Najpoznatiji je ipak po svom engleskom nazivu intermittent fasting.
Osnovna ideja intermittent fastinga je ostvarivanje dovoljno dugog perioda gladovanja koje će dovesti do pada razine glukoze i inzulina u krvi te omogućiti korištenje masnoga tkiva kao glavnoga izvora energije.
Iako postoji mnogo različitih oblika periodičnog posta, 3 su osnovne skupine:
1.Naizmjenični post svaki drugi dan – post se provodi svaki drugi dan. Unos energije smanjuje se na 500-700 kcal na dane kada se posti.
2.5:2 intermittent fasting – post se provodi 2 dana u tjednu. Unos energije smanjuje se na 500-700 kcal na dane kada se posti.
3.Vremensko ograničenje unosa energije u danu ili prozorsko jedenje – post se ograničava na određeni dio dana koji je duži od uobičajenoga. Najpoznatiji oblik je 16:8 koji podrazumijeva post u trajanju od 16 sati, dok se hrana jede samo u prozoru od 8 sati svakoga dana. Primjerice, obroci se rasporede u razdoblju od 8 do 16 sati, a preostali dio dana (od 16 sati pa sve do 8 sati sljedećega dana) se posti.
Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.
Tekst se nastavlja ispod oglasa