SZO upozorava: Upala pluća bi do 2030. mogla ubiti 11 milijuna djece

Foto: Thinkstock

Od upale pluća do 2030. godine umrijet će gotovo 11 milijuna djece mlađe od pet godina, upozorili su stručnjaci u u ponedjeljak u povodu obilježavanja svjetskoga dana posvećenog borbi protiv pneumonije.

Od ukupno 10,8 milijuna smrtnih ishoda, 1,7 milijuna bi ih se, po podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins i nevladine udruge Save the Children dogoditi u samo dvjema zemljama, Nigeriji i u Indiji.

U Pakistanu bi od te bolesti moglo umrijeti oko 700.000 djece, a u DR Kongu njih oko 63.000.

Po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upala pluća prvi je infektivni uzrok mortaliteta među djecom te uzrokuje 15 posto od ukupnog broja smrtnih ishoda među djecom mlađom od pet godina.

Pneumoniju najčešće izazivaju infekcije uzrokovane bakterijama, ali i virusima, dok se gljivična pneumonija javlja puno rjeđe. Miješane infekcije bakterijama i virusima mogu se javiti u do 45 posto infekcija kod djece i 15 posto infekcija kod odraslih.

Bakterije su najučestaliji uzrok pneumonije, a vrsta “Streptococcus pneumoniae” izolira se u gotovo 50 posto slučajeva. Bakterije do pluća najčešće dospijevaju udisajem iz grla ili nosa, a mogu se proširiti i krvlju.

SZO procjenjuje da je 2015. u svijetu od ove bolesti umrlo 922.000 djece mlađe od pet godina.

“Prevencija je moguća cijepljenjem, zadovoljavajućim načinom prehrane i poboljšanjem raznih okolišnih faktora”, ističe SZO.

Po podacima objavljenim u ponedjeljak, na globalnoj bi se razini moglo spasiti 4,1 milijuna djece kada bi se poduzeo niz jednostavnih mjera: veća procijepljenost na globalnoj razini, pristup antibioticima i poboljšanje prehrane ugrožene djece.

“Nevjerojatno je da svake godine od bolesti koju smo dokazano u stanju pobijediti, umre gotovo milijun djece”, komentirao je dužnosnik udruge Save the Children, Kevin Watkis.

“Primjećujem da ne postoji svjetski summit o pneumoniji niti neki organizirani hod protiv pneumonije. Zato bi svi oni koji brinu o zdravlju djece trebali više računa povesti o ovome zapostavljenom ubojici i staviti ga na popis prioriteta”, kazao je Watkins, zatraživši drastično smanjenje cijene cjepiva protiv pneumokoka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/gs