Unos velike količine šećera opasniji za organizam i više nego što se vjeruje

Unos prevelike količine šećera u organizam veća je prijetnja za metabolizam i zdravlje nego što se dosad vjerovalo, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Obesity.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje količine šećera u prehrani tijekom samo devet dana značajno je poboljšalo zdravstveno stanje grupe mladih koji su sudjelovali u istraživanju što ga je proveo pedijatar endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, Robert Lustig.

Grupi od 43 pretile djece i tinejdžera u dobi od devet do 18 godina koji su se u klinici liječili od posljedica pretilosti, poput primjerice visokoga krvnog pritiska ili povišenog kolesterola, tijekom devet dana količina šećera u prehrani je smanjena i zamijenjena namirnicama bogatima škrobom. Svakodnevno su konzumirali istu količinu kalorija kao i obično, šećer u hrani smanjen je s 28 posto na 10 posto, a fruktoza, koja se smatra posebno problematičnom, smanjena je s 12 posto na četiri posto ukupnih kalorija. Bilo je dopušteno konzumiranje voća, a zašećerena hrana zamijenjena je hranom koja sadrži škrob, pecivima, žitaricama i tijestom.

Nakon devet dana liječnici su ustanovili da se metaboličko zdravlje djece popravilo na svim razinama – smanjeni su krvni pritisak, ‘loš’ kolesterol i trigliceridi, razina inzulina u krvi smanjena je za trećinu, a funkcija jetre se poboljšala.
“Kalorije iz šećera su najgore jer se u jetri pretvaraju u masnoću, rezultiraju otpornošću na inzulin te dovode do opasnosti od razvoja dijabetesa, srčanih i bolesti jetre”, kazao je dr. Lustig, objasnivši da velika količina šećera ne predstavlja opasnost za organizam zbog kalorija već zbog napora koji metabolizam ‘ulaže’ kako bi ga preradio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč rezultatima Lustigova istraživanja, mnogi mu kolege predbacuju na premalenom uzorku na kojemu je ono provedeno. Profesor nutricionizma na londonskom King’s Collegeu Tom Sanders kaže da studiju treba uzeti s malom skepsom jer nije bilo usporedne grupe pacijenata koji bi nastavili s konzumiranjem zašećerene hrane.

No Lustig i kolege nadaju se da će proširiti studiju kako bi se ustanovilo imaju li promjene na bolje, koje se događaju eliminacijom velike količine šećera u prehrani dugoročan učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.