Komisija Katoličke i Srpske pravoslavne crkve počinje s raspravom o bl. Alojziju Stepincu?

Blaženi Alojzije Stepinac
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zajednička komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koju je zbog blaženog Alojzija Stepinca osnovala Sveta Stolica, prema pisanju nekih medija, počinje raditi idući tjedan. Prvi sastanak trebao bi se održati 12. i 13. srpnja u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će proces trajati između jedne i dvije godine.

Katoličku stranu predvodi kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te povjesničari Jure Krišto i Mario Jareb, dok će nasuprot njima sjediti i zastupati stavove SPC-a mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski Jovan, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej te Darko Tanasković, bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu.

Sveta Stolica na čelo povjerenstva postavila je prečasnog o. Bernarda Ardura, predsjednika Papinskog odbora za povijesne znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već nekoliko puta apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico naglasio je da komisija neće propitkivati Stepinčevu svetost, da za papu Franju tu nema dvojbi i kako je dekret o Stepinčevoj svetosti mogao odmah potpisati.

“Ako danas potpišem taj dekret, rekao mi je, postoji opasnost jedne nove napetosti između dviju Crkava, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve općenito, a napose Božje crkve koja je u Hrvatskoj. To moramo izbjeći, budući da smo sigurni u posao koji smo obavili. Ne smijemo se bojati pokazati posao koji smo napravili”, rekao je nedavno nuncij D’Errico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.