Hrvatski policajci pohvaljeni za Frontexovu obuku jačanja granica EU

Split, 11. listopada 2016. - U sklopu tematskog sastanka pod nazivom Osiguranje europskih vanjskih granica: Europska granièna i obalna straža (Securing Europe’s External Borders: Eurepoean Border and Coast Guard), koji je zapoèeo u ponedjeljak u Splitu, a kojem nazoèe predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva obrane RH, predstavnici Agencije za europsku graniènu i obalnu stražu Frontex i susjednih obalnih država, u utorak je održana pokazna vježba. foto HINA / Mario STRMOTIÆ / mm

Hrvatski policajci pohvaljeni su za organizaciju i provedbu Frontexove obuke Land Border Surveillance Officer, koja se održava od 11. do 18. kolovoza u Sankt Augustinu u Njemačkoj, a u kojoj su sudjelovale članice EU koje se trenutno suočavaju s problemom migracijske krize.

”Hrvatski treneri i hrvatski tim za potporu u provedbi ovog Frontexovog projekta postali su svojim znanjem, kompetencijama i vještinama snažan njemački partner te su pohvaljeni kao lideri u obuci i organizaciji, što je Ministarstvu unutarnjih poslova strateški cilj, poglavito u nadolazećem periodu”, priopćilo je u petak Ravnateljstvo policije.

Riječ je o projektu koji priprema graničnu policiju članica EU za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, s ciljem jačanja unutarnjih graničnih kontrola u schengenskom prostoru, uz poduzimanje zajedničkih mjera radi jačanja vanjskih granica Unije.

Policijska akademija, kao partnerska akademija Frontexa (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu), treći je put sudjelovala u provedbi obuke u Njemačkoj, na čiji zahtjev je i organizirana obuka.

Međunarodnu operativnu vježbu u Njemačkoj vodili su treneri iz Njemačke, Finske, Grčke i Hrvatske. Kao treneri su sudjelovali Krešimir Kaniža, policajac Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu, te Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika Policijske akademije i koordinatorica Frontexovih aktivnosti.

”Predstavnici Frontexa i njemačke policije odali su priznanje i izrazili zahvalnost trenerima ovog projekta, naglasivši njihovu spremnost, profesionalnost i stručnost te neprocjenjiv doprinos u obrazovanju i edukaciji policajaca država članica EU. Značajnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih scenarija operativne vježbe u Sankt Augustinu pružili su i policijski službenici Policijske akademije Robert Kralj i Nikola Slamek te Natalija Jovan iz PU zagrebačke, na čemu su im posebno zahvalili iz Savezne policije Njemačke”, navodi Ravnateljstvo policije.

Obuka je provedena u moderno opremljenom centru Savezne policije, gdje se provode i obuke specijalnih jedinica GSG 9, helikopterske i prometne jedinice, u području kriminalističke tehnike i granične policije te druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke.

Na obuci je bilo 18 policijskih službenika granične policije iz Njemačke, Slovačke, Češke, Italije i Austrije, Portugala, Litve i Hrvatske. Vježbe su oblikovane kao radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija vezanih za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar EU.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina