Odgodila bi Brexit i do dvije godine: May će od EU zatražiti produljenje roka

Foto: fah

Britanska premijerka Theresa May u utorak će u pismu Europskoj uniji zatražiti da se Brexit produlji do kraja lipnja, s mogućnošću produljenja odgode do dvije godine, objavila je na Twitteru politička urednica BBC-a.

Do predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a ostalo je tek 10 dana, no premijerkin glasnogovornik je ranije kazao da će May pisati predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i u utorak ili srijedu zatražiti odgodu Brexita.

Međutim, urednica na BBC-u Laura Kuenssberg je nakon današnjeg sastanka britanske vlade na Twitteru napisala: “izvori u vladi tvrde da premijerka danas piše pismo Europskoj uniji u kojem će zatražiti produljenje – frustrirajuće je da će kao krajnji datum zatražiti 30. lipnja, s odredbom o mogućnosti produljenja do dvije godine”.

U svom je tvitu dodala da “prema jednom izvoru, na sastanku nije bilo sloge, a drugi izvor je bijesan jer se čini da premijerka ponovo izbjegava donijeti stvarnu odluku o opciji koju ona želi, već umjesto toga traži kratku odgodu kako bi se pronašao način da se njezinom sporazumu da nova šansa”.

Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Britaniji na summitu u Bruxellesu idući tjedan kraće produljenje roka u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom.

Sporazum s Bruxellesom britanski je parlament odbacio 15. siječnja, te potom prošli utorak.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina