Poljski premijer nakon veta na proračun: EU bi se mogla raspasti

Mateusz Morawiecki
Foto: Fah

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je poljskom parlementu u srijedu da bi mehanizam koji povezuje tzv. “vladavinu zakona” s europskim fondovima, mogao u budućnosti biti korišten protiv bilo koje druge države-članice.

Morawiecki je rekao zastupnicima da bi se EU na kraju mogla raspasti, ukoliko usvoji mehanizam koji omogućava da birokrati iz Bruxellesa, na osnovu svoje vlastite interpretacije novih pravila, kažnjavaju države-članice, prenosi Tysol.

Morawiecki je poručio: “Ako naši partneri ne razumiju da se ne slažemo s neravnopravnim tretiranjem država-članica, samo zato što netko ne voli našu vladu, onda ćemo mi na kraju zaista iskoristiti veto”.

> Zašto su Poljska i Mađarska stavile veto na proračun EU i koje su posljedice?

> Dva sata nakon poljskog i mađarskog veta: Predsjednica EK u Dnevniku HRT-a

> Odgovor na pritiske EK: Poljska i Mađarska stavile veto na proračun EU-a

> Orban poručio Merkel: ‘Nismo stvorili EU da bi imali SSSR’

> Nakon Mađarske i Poljska najavljuje veto na proračun EU

Također je dodao: “Ovo nije podjela između ljevičara i desničara, ovo je podjela između onih koji žele da poljska nacija odlučuje i onih koji žele da nekoliko dužnosnika u Bruxellesu odlučuje o našoj budućnosti.”

Ove izjave Morawieckoga dolaze nakon što su Mađarska i Poljska uložile veto na višegodišnji proračun Europske unije. Veto su uložile nakon što su Europsko vijeće i Europski parlament odobrili novi mehanizam potencijalnih sankcija, koji je široko viđen kao oružje da se Poljsku i Mađarsku prisili da promijeni svoja konzervativna stajališta o migracijama, kršćanskim vrijednostima, reformi pravosuđa i nizu drugih pitanja.

Poljski premijer nije se složio da je veto “atomsko oružje”, već je kazao da je to bitan alat da bi se Europa držala zajedno kao unija suverenih država u kojoj nijedna ne može siliti drugu na nešto protiv njezine volje.

“Bez kompromisa i veta, Europska unija bila bi osuđena na propast” – rekao je.

Morawiecki je nastavio poručujući da je “pojam vladavine prava u EU postao propagandno oružje usmjereno prema drugačijima” i izvor licemjerne upotrebe dvostrukih standarda, pri čemu u jednoj državi nitko nije dovodio u pitanje mogućnost ministra pravosuđa da odluči tko će postati sudac, a u drugoj se to smatra kršenjem vladavine zakona.

Poljski premijer rekao je da se Poljska nije pridružila Europskoj uniji koja bi bila izgrađena poput oligarhije u kojoj jače članice maltretiraju slabije. Također je izjavio da, u svrhu obrane vladavine prava, EU mora poštivati vlastite ugovore.

Premijer je zaključio da Poljska neće dopustiti ucjenu. Podsjetio je na njihov gospodarski uspjeh i kako je on naljutio neke od njihovih zapadnih saveznika. Poljska je bila za ulazak u EU, ali protiv toga da je se grdi kao da je dijete.

Mađarska i Slovenija također su podržale veto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tysol.pl