Razotkrivanje ideološke pozadine EP-a: Evo koji su istinski konzervativci stali u obranu Mađarske

foto: fah

Glasanje Europskog parlamenta protiv mađarskog zakona o zaštiti djece u četvrtak, 8. srpnja, još je jednom naglasilo razdjelnicu između konzervativaca i progresivista u zapadnoj Europi.

Naime, članovi Europskih konzervativaca i reformista (ECR), kao i kluba Identitet i demokracija (ID) koji pripadaju europskom zapadu (a dolaze iz bivših zemalja istočnoga bloka), nadmoćno su glasali protiv rješenja kojim bi se Mađarskoj, uslijed novoga zakona, nametnule sankcije. Progresivno-liberalni i eurofederalistički centar, ljevica te crveno-zelena ekstremna ljevica nadmoćno su glasali za financijsko sankcioniranje Mađarske uime LGBT prava, piše Remix.

Međutim, u Europskoj pučkoj stranci (EPP) – stranci desnoga centra – manjina eurozastupnika, većinom iz bivših zemalja istočnoga bloka, glasala je protiv sankcija, dok je francuska, španjolska i talijanska većina u toj stranci bila suzdržana. Međutim, ovi zastupnici desnoga centra, odbijaju previše govoriti o toj temi.

> EP osudio Mađarsku zbog zakona protiv pedofilije i LGBT propagande: HDZ-ovci suzdržani

> 13 zemalja EU napalo Mađarsku zbog zakona protiv pedofilije – Hrvatska nije među njima!

> EU: Mađarska na udaru zbog zabrane LGBT indoktrinacije djece

Podsjetimo, među hrvatskim europarlamentarcima, za rezoluciju su glasovali SDP-ovi zastupnici (Biljana Borzan, Predrag Matić i Tonino Picula) i zastupnik IDS-a Valter Flego. Protiv su bili Mislav Kolakušić i zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić, dok su suzdržani bili zastupnici HDZ-a (Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Španjolski list El País sugerira da 12 od 13 španjolskih europarlamentaraca, članova španjolske Pučke stranke (PP) koji su bili suzdražni tijekom glasovanja, nisu to učinili iz svojih konzervativnih uvjerenja (koja u stvari ne drže). Razlog suzdržanosti objasnili su uvjerenjem da će “zahtjev za povlačenjem sredstava naštetiti mađarskoj populaciji u cjelini, a ne samo vladajućima, što ne bi bilo pošteno. Dakako da se PP protivi bilo kojem obliku diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji”, dodali su. Imajući u vidu lokalnu politiku PP-a u Španjolskoj – posebice u područjima u kojima ne mogu držati većinu bez konzervativne stranke Vox – ova se objašnjenja čine iznimno uvjerljivima.

Slično je i s francuskim Republikancima (LR), kojih je polovina (4 od 8) bila suzdržana pri glasanju. François Xavier-Bellamy, koji slovi za najkonzervativnijeg u toj stranci, odbio je komentirati razloge suzdržanosti i neopredijeljenosti u odnosu prema mađarskom zakonu.

Talijani iz stranke Forza Italia (FI, Naprijed Italija, koju je osnovao poduzetnik i medijski tajkun Silvio Berlusconi, op.a.) također su u društvenim problematikama podijeljeni između konzervativnijeg djela i jasno opredijeljenih progresivnih liberala – što je vidljivo na primjeru zakona protiv “homotransfobije” o kojem se trenutno raspravlja u Italiji. Ova će stranka u svakom slučaju biti tek mlađi partner buduće desne vlade. Naime, Liga Mattea Salvinija i Talijanska braća (FdI) Giorgije Meloni – koji su se zalagali za mađarski zakon i glasovali protiv rješenja EP-a – prema anketama zajedno uživaju 40% naklonosti birača u Italiji. Stranka Silvija Berlusconija prema istim anketama dobiva manje od 10% biračkih glasova.

U svakom slučaju, glasovanje u Europskom parlamentu od 8. srpnja pokazuje da Deklaracija o budućnosti Europe, potpisana 2. srpnja od strane 15 stranaka iz 14 država članica, stvarno odražava sastav konzervativnog bloka u EU. Karakteristično je i to što je šesnaesta stranka koja je trebala potpisati ovu konzervativnu deklaraciju odbila to učiniti u posljednjem trenutku. Radi se o nizozemskim liberalima (ne eurofederalistima) iz stranke Ja21 koji nisu podržali deklaraciju upravo zbog donošenja novog zakona o zaštiti maloljetnika u Mađarskoj.

Konzervativnom bloku u Europi treba dodati i Alternativu za Njemačku (AfD) koja nije potpisnik Deklaracije o budućnosti Europe stoga što je ta stranka službeno za izlazak Njemačke iz Europske unije, a što su iznijeli u svom izbornom programu u travnju, prije predstojećih parlamentarnih izbora u rujnu. Maximilian Krah, glasnogovornik AfD-a, za Remix je komentirao novi mađarski zakon.

“Mađarski je zakon podigao uzbunu u njemačkim glavnostrujaškim medijima i prije no što je preveden na njemački jezik. LGBTIQ i rodna ideologija sačinjavaju novi totalitarizam Zapada, sa zastavom duginih boja kao svojim simbolom. Jedino je AfD branila Mađarsku: prvenstveno stoga što je to pitanje suvereniteta, a onda i stoga što je Mađarska po tom pitanju zauzela ispravan pristup. AfD Saxony predstavit će vlastitu verziju mađarskoga zakona u regionalnom parlamentu. Još jednom, ova debata pokazuje da EU trenutno gradi Antieuropu i postoji hitna potreba dosljednog djelovanja od strane ujednijene političke i demokratske desnice u obrani naše uljudbe”, kazao je.

Nicolas Bay, iz francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) i potpredsjednik ID skupine u Europskom parlamentu za Remix je rekao kako je mađarski zakon “savršeno opravdan jer smjera k zaštiti djece, prvenstveno povisujući kazne za zločin pedofilije. Nekoliko dodataka koji su prouzrokovali bijes kod ljevice odnosi se na sprječavanje širenja seksualiziranog sadržaja u javnom prostoru, a koji je sve više prisutan na televiziji i u školama.

A htjelo se spriječiti i propagandu određenih LGBT lobija u pitanjima transseksualnosti i rodne ideologije. Histerične reakcije u Bruxellesu i od strane određenih zapadnoeuropskih vođa koji napadaju zakon zbog navodno homofobnog karaktera temelje se na lažnim vijestima i krivim postavkama. Ne samo da obrazovna sfera potpada u isključivu nadležnost država članica, nego – iznad svega – Mađarska ima pravo odbiti određene tipove komunitarizma, a ima i pravo zaštititi nevinost djece.”

Upitana o mađarskom zakonu, Marine Le Pen, čelnica francuskog RN-a na radijskoj je emisiji kazala da je “u potpunosti protivna bilo kakvom obliku diskriminacije”, ali i da dalje vjeruje kako “nikakvu seksualnost ne treba promicati maloljetnicima. Pustimo maloljetnike na miru”, dodala je.

Španjolska političarka, Vox-ova Margarita de la Pisa za Remix je kazala kako “mađarski zakon želi sačuvati temeljna prava roditelja na odgoj vlastite djece prema seksualnosti povezanoj s afektivnošću, ljubavlju, razumijevanjem, odgovornim ponašanjem i poštovanjem za vlastitu i tuđu intimu. Dosljedna obvezi duboke osobne povezanosti među partnerima, takva spolnost postaje sposobnom stvoriti novi ljudski život i ustanoviti obitelj. To je spolnost posve sigurno povezana sa svim dimenzijama ljudske osobe: intelektualnom, tjelesnom, afektivnom, društvenom i transcendentnom. Takav pogled na spolnost nikoga ne bi trebao vrijeđati; dapače, zaslužuje poštovanje.”

De la Pisa je dodala kako “postoje mnogi među nama, roditeljima, koji misle da spolni odgoj, temeljen za postavkama rodne ideologije, može naštetiti djeci jer nije u skladu s njihovim razvojem i sazrijevanjem. Trivijalizacija ovako delikatnog i emocionalno nabijenog područja može ih uvesti u situacije za koje još nisu spremni. Tijekom djetinjstva i adolescencije identitet ljudske osobe razvija se, a utjecaj odraslih na ovaj razvoj mora biti oprezan ne bi li uvjetovao dječju slobodu. Poticanje određenih oblika ponašanja može ih dovesti do stanja zbunjenosti s nepovratnim posljedicama, posebice ako se tomu doda uporaba farmakoloških sredstava i operativni zahvati”, kazala je De la Pisa.

“Nijedan sporazum ne dopušta Europskoj komisiji bilo kakvu ovlast u pitanjima obrzaovanja u Mađarskoj”, izjavio je još jedan Vox-ov političar, Hermann Tertsch.

Giorgia Meloni, čelnica Talijanske braće, također je branila mađarski zakon u javnom prostoru. Napomenula je kako je pažljivo i detaljno proučila zakon i upitala jesu li i oni koji kritiziraju mađarskog premijera učinili isto. “Zakon o kojem govorimo, a koji je napisan u tonu koji se meni osobno ne dopada, u stvari je zakon koji zabranjuje rodnu propagandu u školama, što čine udruge koje nisu formalno uključene u mađarski obrazovni sustav”, kazala je Meloni. “To je ono što zakon kaže, a objektivno govoreći, to nije ono na koji ga način neki predstavljaju”, dodala je.

Čelnik Lige, Matteo Salvini, kaže kako je “pročitao mađarski zakon i vjerujem da svaka država može sama odlučiti o tome što će se učiti u njezinim školama. Ne razumijem upadice.” Dodao je kako se ovaj zakon, koji je u Mađarskoj izglasan, “ne tiče homoseksualnosti, nego brani prava roditelja i djece”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rmx.news

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.