Rumunjski USUD presudio protiv socijalističkog predsjednika: Djeci za pohađanje ‘seksualnog odgoja’ potreban roditeljski pristanak

Foto: Thinkstock

Rumunjski Ustavni sud je odlučio da je za podučavanje seksualnog odgoja u školama obvezan pristanak roditelja. Rumunjski Ustavni sud odbacio je u četvrtak prigovor predsjednika Klausa Iohannisa na normativni akt o izmjeni zakona o zaštiti i promicanju dječjih prava.

Presuđeno je da zakon kojim se “seksualni odgoj” zamjenjuje “zdravstvenim odgojem” za koji se traži izričit pristanak roditelja, ne krši Ustav.

“Odbacuje se, kao neutemeljen, prigovor protuustavnosti koji je formulirao predsjednik Rumunjske i utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i promicanju dječjih prava ustavan, u odnosu na iznesene kritike”, navodi se u odluci Suda, prenosi digi24.ro.

Zakon predviđa da će se u školama, uz pisanu suglasnost roditelja ili zakonskih zastupnika djece, provoditi programi životnog obrazovanja, uključujući zdravstveni odgoj.

>Europski parlament napao Poljsku zbog zakona kojim bi se onemogućilo seksualiziranje djece putem “spolnog odgoja” u školama

>Dr. Željka Markić: Jovanovićev ideološki seksualni ‘preodgoj’ nije spominjao ni ljubav ni roditeljstvo

>SAD izašao iz UNESCO-a – organizacije koja promiče pobačaj, LGTB ‘kulturu’ i radikalni seksualni odgoj djece

Zaključno, zakon koji zamjenjuje “seksualni odgoj” sa “zdravstvenim odgojem” i zahtijeva izričit pristanak roditelja ne krši Ustav, te je time odbačena žalba socijalističkog predsjednika Rumunjske, koja je podnesena u podršku preko 800 sekularnih organizacija.

Novi zakon, koji je Parlament izglasao u lipnju 2020. godine, zahtijeva pismeni pristanak roditelja ili zakonskog skrbnika kako bi učenik pohađao nove satove “obrazovanja za život”, koji uključuju i “zdravstveni odgoj, kako bi se ‘spriječile spolno prenosive bolesti i tinejdžerska trudnoća'”. Prethodni zakon eksplicitno je koristio izraz “seksualno obrazovanje” te je isključivao svako mogućnost ne pohađanja ovog predmeta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr