Biciklistička staza spaja jedan dio Hercegovine i Dubrovnik trasom nekadašnjeg Ćire

Trasom nekadašnje uskotračne pruge kojom je vozio popularni vlak zvan Ćiro, koja je povezivala Hercegovinu s Dubrovnikom i Konavlima, dvije regije uskoro će se povezati biciklističkom stazom čija će se gradnja najvećim dijelom financirati sredstvima Europske unije, objavili su u četvrtak tiskani mediji u BiH nakon što je jučer u općini Ravno na jugu te zemlje potpisan memorandum o suradnji.

Početak gradnje ove godine

Potpisanim memorandum predviđa se izgradnje biciklističke staze i drugih sadržaja, kao i rad na promicanju i razvoju turizma, a potpisali su ga direktorica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) Melanija Milić, direktor konavoske Turističke zajednice Frano Herendija kao i predstavnici Regionalne razvojne agencije Hercegovine, općina Trebinje, Čapljina, Ravno i Neum te Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”.

Projektom je predviđeno da se od Mostara do Konavala uredi i obilježi biciklistička staza dužine oko 200 kilometara trasom kuda je nekada prolazila uskotračna pruga. Uz stazu će se graditi i odmorišta te će se postaviti informativni pultovi na kojima će se prikazati povijest ovog legendarnog željezničkog pravca te najvažnije informacije o biciklističkoj stazi.

Projekt će u najvećem dijelu financirati Europska unija kroz Program prekogranične suradnje. Vrijednost projekta je 643.000 eura, od čega je Europska unija odobrila 539.000 eura iz IPA sredstava predpristupne pomoći. Nositelji projekta i partneri sufinanciraju projekt u ukupnoj vrijednosti od blizu 104.000 eura.

Biciklistička staza trebala bi se graditi ove godine, a rok za završetak radova je 24 mjeseca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Kullez Dimma i Hjärup