HŽ Cargo neće u stečaj, 804 radnika viška, plaće se smanjuju

Uprava i sindikat potpisali su danas novi kolektivni ugovor i pravilnik o organizaciji, HŽ Cargo neće u stečaj, ali plaće se smanjuju i 804 radnika postaju višak.

Ugovor su, priopćio je HŽ Cargo, potpisali direktor Danijel Krakić, i Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske, jednog od dva reprezentativna sindikata HŽ Carga. Sindikat željezničara Hrvatske odustao je od potpisivanja, a novi kolektivni ugovor sklopljen je na tri godine i na snagu je stupio već danas.

Definiran je način zbrinjavanja viška radnika, smanjenje ukupne mase plaće za 25% u prva tri mjeseca primjene, nakon čega će se ukupna masa plaće smanjivati za 15% u sljedeća tri mjeseca, odnosno za najmanje 10% u preostalih šest mjeseci.

U ovoj godini neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica. Usporedno s potpisivanjem Kolektivnog ugovora, provedene su aktivnosti vezane uz novi pravilnik o organizaciji kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: FaH