Jakovčević o novom zaduživanju Hrvatske: Ušli smo u začarani krug potrošenog modela

Ministarstvo financija prošlog tjedna zadužilo je Hrvatsku za daljnjih milijardu i 150 milijuna eura i problem nije u zaduživanju, nego u potrošenom modelu po kojem se troši novac na otplatu dugova, a ne na investiranje, primjerice u Pelješki most, smatra ekonomski stručnjak prof. Drago Jakovčević.

“Hrvatskoj ne bi trebao biti problem izgraditi Pelješki most čija cijena bi bila oko 1-1,5 posto proračuna, međutim, mi se sad umjesto integracijom hrvatskog političkog prostora, bavimo krpanjem proračunskih rupa”, rekao je u telefonskom razgovoru za narod.hr Jakovčević.

Prema Jakovčeviću pitanje nije trebamo li se zaduživati, nego samo da se sve mjere aktivne ekonomske politike fokusiraju na gospodarski rast, što apsolutno znači promjenu dosadašnjeg gospodarskog modela.

„Mi stalno srljamo. Imamo smanjivanje javne potrošnje koja zbog toga smanjuje BDP  ispod razine smanjenog javnog rashoda, što znači deficit. Ušli smo u začarani krug jednog potrošenog modela koji ne daje odgovor kako izaći iz recesije u gospodarski prosperitet“, istaknuo je Jakovčević.

“Problem hrvatskog duga je samo rast bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Jakovčević i usporedio Japan čiji je inozemni dug 230 posto veći od bruto domaćeg proizvoda, dok dug Hrvatske iznosi 75 posto BDP-a.

“Ali Japan nema problema s otplatom duga jer ima rast BDP-a”, objasnio je Jakovčević.

Na upit kako zaduživanje utječe na kreditni rejting, Jakovčević je rekao da kreditne agencije ne ulaze u to pitanje i istaknuo kako imaju kriterije koje nisu numeričko preciznog koncepta, nego opisnog.

“One ne ulaze u to, nisu tu da to kažu. Kada bi mi njima rekli da nam naprave model, oni bi naplatili 100 milijuna eura za taj model i rekli da ne radimo to i to, jer s time nećemo izaći iz krize”, naglasio je i objasnio da rejting agencije vrednuju zatečeno stanje i očekivane trendove i kažu “ako ćete i dalje ovako nastaviti, nije dovoljno jer niste dovoljno štedili”.

„Te agencije procjenjuju da postojeći model daje efekte većeg zaduženja, tvrde da nema dovoljno reformi, bez da se agencije informiraju kako bi se te reforme odnosile na druga pitanja, primjerice bi li te reforme povećale broj nezaposlenih na 450 tisuća, oni kada provedu te reforme kažu smanjite plaće, štedite, a to je krivo, ” drži Jakovčević.

“Zašto? Jer imate i dalje proračunski deficit. To što je zdravstvo u problemu, što je umirovljenicima preniska mirovina ili što su zaposlenicima u javnim službama preniske plaće. To njih ne zanima. To je sve previsoko”, objasnio je Jakovčević i dodao da je razlog tomu upravo nedovoljan prihod u proračunu, a prihoda u proračunu nema jer nema gospodarskog rasta.

Ministarstvo financija izdalo je obveznice na domaćem tržištu, a prošle srijede zatvorena je i knjiga upisa, javio je HRT. Prvi dio zaduženja od 500 milijuna eura s kamatom 5,12 posto na naplatu će stići za pet, a drugi od 650 milijuna eura za deset godina s kamatom od 5,77 posto. Interes investitora bio je velik budući da je ukupni iznos izdanja znatno premašio planirani iznos od 785 milijuna eura.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hrt