Bačić traži od Penave ‘smirivanje situacije’: ‘Treba nastaviti s razgovorom na tragu odluke Ustavnog suda’

Zagreb, 16.10.2019 - Nastavak 14.sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj premijer Andrej Plenković podnosi godišnje izvješče o radu vlade. Na fotografiji Branko Bačić daje izjavu o premijerovim prijedlogu o povečanju plaća. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je događaje na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća na kojem je gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) na pod bacio Statut Grada napisan ćirilicom.

‘Današnja tema sjednice Gradskog vijeća Vukovara bila je ozbiljna i treba joj pažljivo pristupiti.S tom temom treba pažljivo postupiti. Rečeno je da su još otvorene rane Domovinskog rata u Vukovaru, da su emocije preče i da je teško suzdržati se neodgovornih postupaka’, kazao je u Saboru.

> (FOTO) Penava o ćiriličnim pločama u Vukovaru: ‘Ne poštuje se niti grad, niti nas’

> Karolina Vidović Krišto: Zemlje EU koje imaju dugovječne ustave uopće ne poznaju pojam nacionalne manjine

> Dr. sc. Šterc za Narod.hr: ‘U popis stanovništva u Vukovaru uneseno je i ‘fiktivno stanovništvo’, udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine

> (FOTO, VIDEO) Penava rekao dosta svakom obliku velikosrpske agresije: ‘Vaši su uzori četničke šubare’

Na pitanje je li Penavin postupak onda bio neodgovoran, Bačić odgovara: ‘Nisam ja to rekao. Mislim da je sjednica Vijeća trebala ići u drugom smjeru.’

‘Pozivam da, kao što u Hrvatskom saboru svakodnevno raspravljamo s kolegama srpske nacionalne manjine, taj razgovor bude kontinuiran i trajan… Takva teška pitanja ne mogu se riješiti na jednoj sjednici. Potrebno je suzdržljivosti, smirenosti, ne treba produbljivati taj jaz koji je bio očit na sjednici. Pozivam da se nastavi dijalog gradonačelnika i vijećnika i da se na tragu odluke Ustavnog suda u danima koji su pred nama nastavi s razgovorom’, pojasnio je.

Smatra i da je potez vukovarskog vijećnika Kolara iz redova SDSS-a, koji je Penavi dao taj statut na ćirilici, bio nepotreban. ‘Sigurno taj postupak koji je prethodio bacanju nije bio u cilju smirivanja situacije’, smatra Bačić.

Kaže da ćemo ‘bez snošljivosti i tolerancije svjedočiti ovakvim situacijama’.

‘Razumijem Penavu, postoje očito frustracije neriješenim zločinima, a razumijem i nestrpljivost članova obitelji žrtava i toga moramo svi biti svjesni. Toga moraju biti svjesni i pripadnici srpske nacionalne manjine. Ne treba žuriti s nečim što u ovom trenutku ne može proći. Moramo ići korak po korak.

Da bismo išli korak naprijed i mogli realizirati odluke Ustavnog suda, treba nam više razumijevanja i povjerenja‘, prenosi tportal. Potvrdio je da se već našao sa saborskim zastupnikom Borisom Miloševićem, ujedno predsjednikom Srpskog narodnog vijeća.

‘U Zagrebu ćemo također razgovarati, a ja sam već razgovarao s Borisom Miloševićem i naš je zajednički stav da trebamo smiriti situaciju’, dodao je.

Na pitanje hoće li ikada biti uvjeti za to, odgovara: ‘Hoće, hoće.’

Na pitanje imaju li Penavini postupci veze s njegovom najavom kandidature za predsjednika HDZ-a, Bačić odgovara: ‘Osobna ambicija je legitimna. Bit će dana kada ćemo raspravljati.’

Gradonačelnik Vukovara danas je, podsjetimo, rekao kako “nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”.

Penava je istaknuo i da su problem predstavnici srpskih političkih stranaka u Hrvatskoj koji provode velikosrpsku ideju. Podsjetio je i kako predstavnici Srba ni danas nisu dio Kolone sjećanja, ne obilježavaju državne blagdane… istaknuo je i kako je 1991. godine ubijen jedan grad, ubijeno je ili nestalo 2717 branitelja i civila, 6000 ljudi završilo je po logorima u Srbiji te je 22.000 Vukovaraca prognano.

Rasprava u Gradskom vijeću Vukovara umalo je završila incidentom

Naime, predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar tijekom svoga izlaganja gradonačelniku Vukovara odlučio je predati Statut grada Vukovara na ćirilici. Penava to nije htio primiti te je Kolaru poklonio presudu Međunarodnog suda u Haagu. Penava je rekao kako ga je povrijedio postupak Kolara te da je zgazio sve što je do sada učinjeno.

“Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru. Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam biti politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani”, kazao je Kolaru Penava te dodao:

Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr