Divjak roditeljima prvašića s posebnim potrebama poručila: ‘Treba odvagnuti kada nastupiti javno’

Zagreb, 7.9.2019.- Reforma obrazovanja, koja 9. rujna ulazi u sve hrvatske osnovne i srednje škole, najobuhvatnija je do sad, a prvi joj je cilj da uèenici na zanimljiv naèin uèe smislenije i korisnije sadržaje te puno manje uèe napamet, a puno više kako riješiti problem, istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru za Hinu. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ ua

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) potvrdilo je u utorak da je pomoćnik u nastavi za učenika čija je fotografija jučer objavljena na društvenim mrežama i u medijima, odobren na vrijeme, a Grad Slavonski Brod izvijestio je da je posrijedi bila pogrešna procjena škole da mu prvoga dana nastave pomoćnik nije potreban.

Otac učenika Osnovne škole “Bogoslav Šulek” na prvi je dan škole objavio fotografiju svoga sina, dječaka s autizmom, kako sjedi i plače ispred škole čekajući pomoćnika u nastavi. “Pomoćnika nema. Nitko nam nije htio reći prije iako smo bili u školi, da bi danas saznali, da pomoćnika nema jer je na obuci. E, i da… Jedan pomoćnik na troje djece. Stvarno ‘krasno’. Hvala vam na na ‘prekrasnom prvom danu škole'”, napisao je otac u objavi.

Gradonačelnik Slavonskog Broda objavio da prvašić s posebnim potrebama od sutra dobiva svog osobnog asistenta

Debakl ‘Škole za život’ ministrice Divjak: Prvašić s posebnim potrebama prvog dana ostao sjediti ispred škole

Ravnateljica škole u Slavonskom Brodu pokušala pojasniti zašto je prvašić s posebnim potrebama prvog dana ostao sjediti ispred škole

Nakon što se objava proširila društvenim mrežama te izazvala snažnu reakciju javnosti, Grad Slavonski Brod u utorak je priopćio kako je prvoga dana nastave bila organizirana samo priredba za djecu i roditelje, nakon koje je uslijedilo upoznavanje s učiteljicom, te da nastave toga dana nije bilo, prenosi tportal.

“Iz OŠ Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni”, izvijestili su iz gradske uprave dodavši da im je žao zbog krive procjene.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je kontaktiralo s ravnateljicom škole, priopćili su da je pomoćnik učenika bio prisutan na školskoj priredbi, no da je nakon nje otišao, pa se nije upoznao sa djetetom.

Zahvaljujući reakciji Grada umjesto jednog pomoćnika na troje djece, dječak će ipak dobiti svog osobnog pomoćnika

MZO je potvrdio i da je tom učeniku na vrijeme, još 28. srpnja odobren pomoćnik pomoćnik u nastavi, a Grad Slavonski Brod ističe da će od danas, kada počinje redovita nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

Odgovarajući na očevu primjedbu da je na troje djece samo jedan pomoćnik u nastavi, iz Ministarstva su objasnili kako je učenik polaznik posebnog razreda, u koji ide s još petero učenika, te da su u tom razrednom odjeljenju tri pomoćnika u nastavi i učiteljica koja je edukacijski-rehabilitator.

Učenik s fotografije trebao je dijeliti pomoćnika u nastavi s još dvoje djece, dok su ostali pomoćnici dodijeljeni drugim učenicima iz razreda, prije nego što je danas Grad Slavonski Brod objavio da je dječaku, čija je priča dirnula mnoge, ipak osigurao osobnog pomoćnika u nastavi.

“Na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe”, istakli su ranije iz Ministarstva dodajući da jedan pomoćnik, prema odredbama pravilnika, može pružati potporu više učenika.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostujući na N1 televiziji izjavila je i da razumije reakciju roditelja. “Međutim, treba ipak odvagnuti kada u tim situacijama nastupiti javno. Tu je, također, pitanje zaštite integriteta djeteta”, rekla je Divjak.

Iz gradske uprave ranije su izvijestili da su od MZO-a zatražili suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvog razreda, a da je ministarstvo suglasnost dalo za jednog pomoćnika na tri učenika.

Dodali su da kao grad osiguravaju pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima su osnivač.

U školskoj godini 2019./2020. zaposlen je 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.

Naknadno je danas Grad Slavonski Brod objavio da je prvašiću s posebnim potrebama osiguran osobni pomoćnik u nastavi te da ga dobiva od sutra.

„Iznimno nam je drago što smo uspjeli izaći u susret dječaku čija nas je priča sve dirnula. Zahvaljujem ravnateljici što nam je skrenula pozornost na ovu priliku, ali i Ministarstvu koje je brzom reakcijom odobrilo naš prijedlog“, izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Razočarani otac: Nismo se mogli dogovoriti sa školom

Podsjetimo, Hrvoje Kozmus, otac dječaka s posebnim potrebama koji je krenuo u prvi razred osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu objavio je na Facebooku sliku svojeg sina kako sjedi i plače. Otac je naveo kako će navedeni pomoćnik raditi s troje djece.

U razgovoru za Večernji list dječakov otac rekao je kako njegov sin nije plakao zato što nema asistenta, nego zato što je jako senzibilan, smeta mu buka i ne osjeća se dobro kad ima puno ljudi. Rekli su mu da dođu kada završi priredba za prvašiće, ali kad su došli priredba je još trajala, a kako je razglas bio glasan, sin se uplašio i počeo plakati.

“Nismo se mogli dogovoriti sa školom kada da dođemo. Tražili smo asistenta koji bi izišao pred njega van, da uđemo zajedno. Međutim, oni uopće nisu znali tko je asistent, nisu znali koji je razred. Nisu htjeli ili nisu znali. Ja vjerujem da nisu htjeli, jer se još od srijede znalo da na troje prvašića ide jedan asistent. Dakle, moj sin s autizmom i još dvoje djece s Downovim sindromom dobili su jednoga asistenta.”, rekao je razočarani otac.

Ocu nije jasno zašto su svih troje prvašića s posebnim potrebama “strpali” u isti redovan razred, iako ima pet razreda prvašića. Po njemu, trebalo ih je rasporediti tako da ide jedno dijete s posebnim potrebama po razredu, jer bi tako bilo lakše i razredu i učitelju i asistentu.

Sanja Kozmus, dječakova majka, ispričala je za 24sata kako je izgledao njezin pokušaj razgovora i dogovora sa školom prošli tjedan.

“Rekla sam im da moje dijete ne podnosi buku, da se jako uznemiri. Onda ga dovedite malo kasnije, rekli su mi. To smo učinili i dobili smo ‘šamarčinu’ kakvoj se nismo nadali. Dijete je primijetilo da se nešto događa. Počeo je plakati, otišao je od nas i sjeo na stepenice tražeći da ga vodimo kući. Rekli su nam da je asistent na edukaciji. Ostali smo šokirani kad smo saznali da je određen jedan asistent na troje djece s različitim dijagnozama i da su ih sve stavili u isti razred” kazala je dječakova majka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal