(FOTO, VIDEO) Tko je IDS-ov Boris Miletić, koji bi kardinalu Bozaniću određivao što govoriti, Thompsonu zabranjuje koncerte, a Vladu proziva za propast Uljanika?

Foto: Fah

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je reagirao na uskrsnu propovijed zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, ustvrdivši da je kardinal blagdan Uskrsa ‘instrumentalizirao za slanje pristranih političkih poruka’, te ga je pozvao da se ‘suzdrži od političkog navijanja’ i založi za radnike Uljanika i 3. maja.

> IDS-ov Boris Miletić određivao bi kardinalu Bozaniću o čemu smije govoriti u uskrsnoj propovijedi

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, do sada najpoznatiji po totalitarnoj zabrani koncerta jednom od najpopularnijih hrvatskih pjevača Marku Perkoviću Thompsonu u Areni, ali i drugim totalitarnim nastojanjima, već je više tjedana, uz brojnim aferama opterećenom Ankom Mrak Taritaš, u kampanji za europske izbore, nakon što je njegov stranački kolega i dosadašnji IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić, bivši čelnik stranke, bivši ministar u Vladi SDP-ovog Ivice Račana i bivši istarski župan, suočen s brojnim optužbama za korupciju odlučio da se neće opet kandidirati.

> (FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

> IDS-ov gradonačelnik Pule prozvao vladu zbog Uljanika, u kom je uprava uglavnom bila IDS-ova

> Kao da smo u Jugoslaviji: IDS-ov Miletić župnika proglašava fašistom i zabranio bi predavanje Romana Leljaka

Iako su prema nedavnom izvješću, kako navodi dw.com, od Hrvatske u EU korumpiranije samo Rumunjska, Grčka i Bugarska, Hrvatska zbog korupcije gubi 13,5 posto BDP-a, odnosno 8,5 milijardi eura na godinu, a tzv. protukorupcijski aktivisti prelaze u stranke, IDS-ov Marin Miletić u Hrvatskoj kao glavni problem vidi u “jačanju nacionalističkih i radikalnih opcija” te traži zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva.

“I dok se cijela nacija živcira zbog te katastrofe u Uljaniku, zbog više od 10 milijardi duga, iznos koji mora biti podmiren iz državnog proračuna do kraja 2019., ima netko tko se ne živcira, naprotiv, nisu ni primijetili da se nešto zbiva – momci iz Istarskog demokratskog sabora (IDS)”, navodi Davor Ivanković na vecernji.hr, te dodaje “ne žele se baviti nepopularnim poslom analiziranja kako su IDS-ovi Istrijani uspjeli cijelu Hrvatsku osiromašiti za oko milijardu eura“. A kada primijete da se nešto događa s Uljanikom, za to optužuju Vladu Republike Hrvatske.

“Mi koaliramo samo sa svjetonazorski bliskim strankama i suradnja je moguća sa svim opcijama koje žele gospodarski razvijenu, naprednu Hrvatsku i koje se jasno protive nacionalističkim tendencijama i restriktivnim idejama kojima se žele ograničiti građanska prava”, ustvrdio je tada Boris Miletić u razgovoru za Večernji list, a za Globus je pak izjavio “Konzervativne opcije građanima tjeraju strah u kosti svojom bahatošću“.

Nakon susreta u Amsterdamu, krajem 2017. godine, IDS, GLAS i Pametno, stranka bračnog para Puljak, kreću u koalicijske pregovore.

Nakon nekoliko mjeseci objavljeno je da se Ivan Jakovčić neće kandidirati na sljedećim europskim izborima, nakon što je stranka Pametno objavila da zbog njega i neslaganja s IDS-om vezano za probleme Uljanika izlazi iz Amsterdamske koalicije.

Miletić je pak ustvrdio da je strankom Pametno bio prijepor, jer “nisu prihvaćali Istru kao samostalnu regiju”.

> Željka Markić: Boji li se Boris Miletić otvaranja pitanja korupcije u IDS-u i skrivanja pune istine o fojbama?

> Uljanik: Prosvjednici u Puli pjevaju Thompsona hodajući prema uredu gradonačelnika Miletića!

> Petir o slučaju Jakovčić i lobiranju: ‘Europski parlament treba provesti istragu, takvi su angmažani nedopustivi’

> Financijsko izvješće Afaraka: Jakovčić primao 68.000 eura godišnje od Končarove tvrtke i istovremeno bio u europarlamentu!

> (VIDEO) Damir Kajin o Uljaniku: ‘Vrh IDS-a nema razloga za miran san, direktori puni kao brod, a brodova nema nigdje’

Prošle godine, kao jedini kandidat, Boris Miletić ponovno je izabran za predsjednika IDS-a. Tada je iznio glavne smjernice programa u sljedećem četverogodišnjem mandatu, istaknuvši nastavak rada na rastu i razvoju Istre, uključujući pomoć Uljaniku, intenzivnije nastojanje na decentralizaciji Hrvatske te ustrajavanje u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Istanbulske konvencije.”

Uljanik i IDS

Da prije godinu dana Boris Miletić i IDS nisu politički stali uz Danka Končara, već tada jasno neuvjerljivog strateškog partnera za Uljanik, stručnjaci kažu da bi račun za Uljanik bio za tri do četiri milijarde kuna manji, navodi vecernji.hr.

Velika kriza Uljanik Grupe, koja je još lani zapošljavala 4200 radnika kulminirala je ljetos kada je više od 3500 radnika Uljanika izašlo na ulice Pule, tražeći plaće uz poruke ‘IDS mafija!’

Nekadašnji IDS-ovac Damir Kajin za odgovornost proziva i lokalnu samoupravu koja je, prema njemu, sa stanjem u Uljaniku upoznata godinama, a po tom pitanju nije poduzimala gotovo ništa za dobrobit brodogradilišta i da u gradskom i županijskom proračunu nisu predvidjeli jednu kunu za intervenciju glede socijalnog udara koji je pogodio grad slomom brodogradilišta.

> Damir Kajin o Uljaniku: ‘Miletiću, reci istinu Puležanima: Sve sam znao, a učinio nisam ništa’

> Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

> Marcel Holjevac: Uljanik je hrvatski Titanik – trebamo li svi potonuti s tvrtkom koja mjesečno po zaposlenom gubi 18.000 kuna?

“Možda baš zato Uljanikovci skandiraju: “IDS mafijo”. Ti si predsjednik IDS-a. Jesi li mafijaš? Procijeni sam. Ja to nikada ne bih rekao. U proračunu nisi osigurao niti kune za ovaj socijalni udar. Ti se pozivaš na otpis potraživanja kojeg smo Uljaniku na prijedlog Radolovića 2000. učinili Giancarlo Župić, Stevo Žufić i ja. Ti i Flego se razbacujete mlrd. kn umjesto da vodite socijalnu politiku Istre i Pule jer ovakav Uljanik nema budućnosti”, poručio je između ostalog Kajin, bivši IDS-ov saborski zastupnik.

Uz to, Kajin upozorava na zanimljivost da je u Prostornom planu Uljanik prenamijenjen u luku posebne namjene, te da je označen istom plavom bojom kao i turistički kompleksi Monumenti, Katarina i marina Veruda.

Radnici su više puta pozivali USKOK i DORH da istraže korupciju u Uljaniku. Službena istraga započela je početkom rujna, izvidi su trajali već tjednima prije u riječkom u 3. maju zbog anonimne kaznene prijave, a pulskom Uljaniku provođenje izvida naložilo je Državno odvjetništvo, nakon napisa u medijima o stanju u tom brodogradilištu.

Dotadašnji glavni zagovornici decentralizacije, regionalizma, ‘istrijanstva’, onaj isti Boris Miletić koji je osmislio ‘istarsku putovnicu’ i koji je od ministra Damira Krstičevića tražio, a onda i dobio obećanje da se hrvatsko ratno zrakoplovstvo neće vratiti u Istru, odjednom je otkrio da je Istra dio Hrvatske te pozvao Plenkovićevu Vladu da ne zanemaruje tu činjenicu.

“Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske!“, izgovorio je Miletić s čelnicima IDS-a. Pri tome se Miletić osvrnuo na navodno lažne i neutemeljene informacije o tome kako IDS želi ugasiti brodogradnju kako bi se gradili hoteli. “To je najbesmislenije podmetanje koje kruži ovim prostorima!!”, ustvrdio je.

> Višnja Starešina: Zašto su Linić, Vrdoljak i Čačić, uz Milanovića, odlučili oživiti praksu samoupravnog socijalizma na Uljaniku i 3. maju?

> Tko je Danko Končar, nesuđeni spasitelj Uljanika?

> Odbijenica iz Bruxellesa za Uljanik: ‘Kako ćete isporučiti 3 broda godišnje kad od 2010. gradite 2 na godinu i kasnite?

> (VIDEO) Danko Končar o Uljaniku: ‘Jakovčić je moj dobar prijatelj, s plaćom od 3500 eura nadgledao je rad Uprave grupe’

> Debeljak o Uljaniku: ‘Ulazimo u Hirošimu nakon atomske bombe, nema šanse da još imamo tuđi trošak’

Riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić nakon što Uljanik u propast povukao i 3. maj ocijenio je da je za sadašnje stanje riječkog brodogradilišta najviše odgovoran IDS, i to posebno gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego, te poduzetnik Danko Končar i Uprava pulskog Uljanika.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je krajem ožujka rješenje o provođenju istrage protiv četrnaestoro okrivljenika i jedne pravne osobe za koje se sumnja da su u aferi Uljanik počinili kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jedan od okrivljenika i kazneno djelo subvencijske prijevare.

> (VIDEO) Žestoko u Otvorenom oko Uljanika – ministar Tolušić napao IDS: ’29 godina haračite po Uljaniku!’

IDS zbog krize u Uljaniku pokušava svu odgovornost prebaciti na sadašnju i bivše vlade. Iako se očajnički žele odmaknuti od uhićenih Uljanikovih čelnika, postoje barem dva područja u kojima su IDS-ovci s njima usko surađivali. Danas tvrde da je jedino Uljanik izostavljen prilikom restrukturiranja hrvatske brodogradnje – a prije desetak godina upravo su oni tražili da se tvrtka ne restrukturira. Kada ga je Vlada Ive Sanadera željela privatizirati – IDS se oštro usprotivio, navodi HRT u vrlo zanimljivom prilogu:

Tijekom prošlogodišnjih prosvjeda radnici su izrazili sumnju da je Uljanik svjesno odveden u propast zbog Končareva i Jakovčićeva biznisa s nekretninama.

Također, najnoviji podatci pokazuju kako je nekadašnja Kukuriku Vlada (SDP, HNS, IDS i HSU) sa SDP-ovim Zoranom Milanovićem na čelu, na jamstva koja plaća država, potrošila više od 2,8 milijardi kuna.

Vlada Zorana Milanovića odobrila je 67 posto od 4,2 milijarde kuna jamstava koja plaća država, navodi Jutarnji list.

HDZ i IDS

Nakon što je lani predsjednik SDP-a Davor Bernardić optužio IDS da “zajedno s HDZ-om radi na okupaciji Istre”, a predsjednika te stranke Borisa Miletića nazvao “Plenkovićevim glasnogovornikom”, uslijedio je niz reakcija, a bivši saborski zastupnik Damir Kajin tada je podsjetio da Andrej Plenković i Boris Miletić imaju istog glasnogovornika.

“Zanimljivo da Plenković (HDZ) i Miletić (IDS) imaju istog PR-ovca, Krešimira Macana (Manjgura), a znamo kako se kontrolira HRT, i točno je moguće razaznati kada će “glasnogovornici” Miletić i Jakovčić dobiti prostor na HRT-u ili nekoj drugoj TV. Uvijek onda kada to treba HDZ-u koji otvoreno računa na njihova tri glasa, plus Furia. Ova tiha suradnja traje još od doba Sanadera. Zbog toga s Jakovčićem od 2004. nadalje nisam gotovo riječ prozborio. Tako se ponašaju “ucijenjeni” ljudi”, ustvrdio je Kajin.

Ispad s ‘putovnicom republike Istre’

U ljeto 2016. Miletić je na svom Facebooku objavio fotografiju “putovnice republike Istre”. Većina komentatora ispod te ideje Istre kao zasebne republike, nije krila zgražanje, a izrazili su i nadu “da mu je netko hakirao profil, a ako je šala, da je krajnje glupa…”.

Miletić se nekoliko dana kasnije oglasio tvrdivši kako poruka te objave nije teritorijalno odvajanje Istre, što IDS nikad nije tražio, nego je poruka u povodu govora mržnje u Srbu bila da je po toleranciji Istra svijet za sebe.

> Istina u ‘proslavi’ ustanka naroda Like u Srbu

> Msgr. Bogović: Država se treba prekriti sramom što se u Srbu proslavlja okrutan zločin nad Hrvatima!

Istarska putovnica Miletić_n

“Moja poruka bila je jasna, Istra je po razini toleranciji i civilizacijskim standardima svijet za sebe. Čovjek se opravdano zapita je li moguće da živimo u istoj državi. Fotografijom sam rekao točno to, a to je da je Istra u mnogim stvarima drugačija od ostatka Hrvatske,” ustvrdio je Miletić dodavši kako IDS nije nikada tražio teritorijalno odvajanje od ostatka Hrvatske, već je oduvijek inzistirao na Istri kao zasebnoj županiji, odnosno regiji.

‘Sjekiricom po glavi’ za Miletića je – proslava antifašizma?

Podsjetimo, djeca koja su došla iz osnovne škole Bobota, u Srbu su 27. srpnja 2016., recitirala pjesmice, a jedan od recitala počinje riječima: AKO TE NETKO PITA ZA PARTIJU I TITA – TI MU RECI – DA SMO MI BUDUĆI TITOVI BORCI- MOJ ĆE TATA DA PRONAĐE JOŠ BOLJI TOP SA KOJIM ĆE DA UDARA PO NEPRIJATELJU-MOJ ĆE TATA SEKIRICOM DA UDARA PO KRVNIKOVOJ GLAVI.

Više o tzv. antifašističkome ustanku u Srbu pročitajte u povijesnom prikazu dr. Begonje:

> Dr. Begonja: Dokad će Hrvatska trpjeti Pupovčeve, Mesićeve i Goldsteinove laži

‘Tolerantan’ Boris Miletić zabranjuje hrvatskom branitelju Marku Perkoviću Thompsonu nastup u Puli

Iako su Pula i Istra željni Thompsonovog nastupa u Areni što se najbolje vidjelo 2011. kada je publika u Areni na filmskom festivalu pljeskala već na samu pojavu Thompsonova imena na platnu, Gradsko poglavarstvo Grada Pule s Borisom Miletićem na čelu donijelo je još 2008. odluku kojom zabranjuje održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u pulskom Amfiteatru. “Kao gradonačelniku grada Pule, koja je utemeljena na vrijednostima antifašizma i multikulturalnosti koje su sastavni dio našeg identiteta, ne mogu prihvatiti veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama”, ustvrdio je tada Miletić, a njegov stranački kolega, europarlamentarac Ivan Jakovčić, lani je Thompsonu zaprijetio: “Nisi pjevao u Areni, bogami ni nećeš!”.

> Jakovčić napao Thompsona da ne bi morao govoriti o skandalu oko Končarovog Nadzornog odbora?

Thompson je oduševio i podigao na noge istarsku publiku i 1999. kada je upravo u prepunoj pulskoj Areni u sklopu nastupa ‘Hit ljeta’ otpjevao ‘Lijepa li si’.

Međutim, zahvaljujući IDS-ovom Borisu Miletiću hrvatski glazbenik našao se u apsurdnoj situaciji da mu je u domovini za koju se borio kao hrvatski branitelj zabranjen nastup, dok s druge strane srbijanski pjevači turbofolka s problematičnom prošlošću i zaleđem slobodno nastupaju.

Srbijanski pjevač Momčilo Bajagić Bajaga bez problema nastupa u pulskoj Areni, kao što je i pjevao u Kninu 1995. godine podržavajući okupaciju i okupatore na Republiku Hrvatsku.

Đorđe Balašević, koji se rugao Slovencima i vrlo ružno opisivao lica časnih sestara u Vukovaru u susretu s ‘oslobodiocima’, kako je nazivao četnike i JNA oficire, upravo je u Puli održao svoj prvi poslijeratni koncert u Hrvatskoj. Uz više nastupa u pulskoj Areni gostovao je i na Brijunima na poziv Kazališta Ulysses, kojeg je osnovao glumac Rade Šerbedžija.

> Thompson pravomoćno oslobođen za izvođenje “Bojne Čavoglave” s pozdravom “Za dom spremni”

> Grdović: ‘Dok god se zabranjuju Thompsonovi koncerti, koji je branio svoju domovinu, neću komentirati ovo oko Bajage’

> Ivica Marijačić: Slučaj Bajaga i Thompson – Bitku za slobodu pjevanja treba početi u Puli, a ne u Karlovcu

> Đorđe Balašević u Zagrebu – retuširanje lika i djela

Srbijanski pjevač Boro Drljača u javnosti poznat po pročetničkom stavu i srpskom nacionalizmu redovito nastupa u Istri. “Pa ja sam više nastupao u Hrvatskoj nego u Srbiji. Istra je to, to je država u državi. Tamo sam pjevao na bezbroj zborova i vašara i uvijek je velik interes! Tako je i sada. Nema mjesta za svađe i ratovanje, samo za ljubav i veselje”, izjavio je Drljača, koji je trebao lani nastupiti u pulskom Domu hrvatskih branitelja na poziv Zajednice Srba u Istri, a Grad Pula nalazi se među pokroviteljima njihove manifestacije. Nakon pritiska javnosti Miletić je intervenirao i spriječio koncert folk-pjevača koji veliča četnike.

Kako je Pula postala Pula – Pola?

O ‘istarskoj toleranciji’ i živahnom iredentizmu ipak govori činjenica da se kršenjem manjinskih i ljudskih prava smatra ako se na hrvatskim autocestama Pula zove Pulom, a ne ujedno i Polom. A to unatoč činjenici da u tom gradu talijanska manjina čini manje od 5 % stanovništva prema popisu iz 2001. godine i da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (NN 155/2002, čl. 12, st. 1) omogućuje ostvarivanje ravnopravne službene uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina “na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice”, navodi hrvatski jezikoslovac dr. Mario Grčević.

Svjedoci smo činjenice da se niz službenih hrvatskih imena naselja i njihov status proteklih godina znatno promijenio pod vrlo čudnovatim okolnostima. Primjerice, danas se gradovi Rovinj i Pula službeno više ne zovu tako, već Rovinj – Rovigno i Rovinj-Rovigno… prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina Republike Hrvatske i prema statutu grada Rovinja. To su nova (neujednačena!) službena imena koja su nastala u pokušaju da se zaštite jezična prava nacionalnih manjina, a što je zapravo rezultiralo protuustavnim ukidanjem postojećega hrvatskoga službenoga imena i stvaranjem novoga dvočlanoga, koje je nametnuto i većinskomu narodu i nacionalnoj manjini, upozorava dr. Grčević.

Zloporaba položaja

Boris Miletić rođen je u Puli 1975. Diplomirao je na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli.
U lipnju 2006. izabran je za gradonačelnika Pule na čijem se čelu i sada nalazi. Od 2008. do 2011. obnašao je i dužnost saborskog zastupnika kao član IDS-a.

Od 2006. do 2013. član je upravnog vijeća Opće bolnice Pula, a od 2007. do 2014. član vijeća Brijuni Rivijere d.o.o. Od 2007. do 2014. član je nadzornog odbora u istoimenom društvu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proglasilo ga je krivim radi zloporabe položaja, jer je istodobnim obnašanjem dužnosti gradonačelnika Pule i člana Nadzornog odbora Trgovačkog društva “Brijuni Rivijera” od 2012. do 2014. povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te ga je kaznilo s tri tisuće kuna.

Miletić je oženjen i sa suprugom ima sina, navodi se na službenim stranicama Grada Pule.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.