Matica hrvatska organizira sučeljavanje o gradnji HE Kosinj u utorak, 22.11. u Zagrebu

Utorak, 22. studenoga 2022. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb – govorit će se o aktualnoj temi pokušaja gradnje HE Kosinj kojom bi se potopila značajna kulturna i povijesna baština, prirodne ljepote i nekoliko sela i zaseoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjeluju, ,s jedne strane, predstavnici HEP-a (mr. sc. Vedran Jurić i dipl. ing. Tomislav Tomić) te, s druge strane, mr. sc. Ivan Mance, doktorand povijesti koji se bavi područjem Kosinja i kosinjski župnik vlč. Pero Jurčević. Moderator je novinar HRT-a Branimir Bilić.

Električna energija proizvedena u hidroelektranama jedna je od najčišćih energija u današnjim energetskim sustavima sa širokom primjenom od industrije i prometa do informatike, javnih ustanova i kućanstava. Potrebe za energijom, osobito iz obnovljivih izvora, prioritet su u današnjim uvjetima ugroženosti planeta Zemlje od ispušnih plinova i drugih oblika štetnih utjecaja ili mogućih ugroza kao kod nuklearnih elektrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Organizatori skupa o dolini kojoj prijeti potapanje: ‘Kosinj bi mogao biti hit destinacija budućnosti’
> Nadahnut govor biskupa Križića o Kosinju: ‘Nedostatak znanja početak je propasti svih naroda’
> Održan prvi znanstveno-stručni o Kosinju: Kako spasiti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu ovog kraja kojeg država želi potopiti?

Vrijedi li izgraditi kosinjsku elektranu i ugroziti kulturnu i prirodnu baštinu?

Dvojbe kod izgradnje novih hidroelektrana mogu se pojaviti u slučajevima kada izgradnja hidroelektrane zadire u prirodni i kulturni krajolik, mijenja ga ili posve preoblikuje. Takve su se dvojbe pojavile upravo kod velikoga projekta HEP-a o izgradnji akumulacijskoga jezera u Kosinjskoj dolini. Kosinjska elektrana mogla bi biti važan doprinos hrvatskoj energetskoj budućnosti, no postavlja se pitanje vrijedi li za takvu kapitalnu investiciju ugroziti, pa i uništiti kulturnu i prirodnu baštinu kosinjskoga kraja, njezin kulturni kapital. Vrijedi li potopiti dva sela i dvadesetak zaseoka, tri crkve, pet groblja i poznati simbol hrvatskoga prvotiska vezan uz Kosinj „Naša šampa gori gre“?

> Kosinjski župnik za Narod.hr: Groblja se devastiraju bez pijeteta, nadležni se ne očituju o uništenju spomenika i ljepota…
> Mještani Kosinja jasno protiv potapanja njihova kraja: Evo što poručuje biskup Križić
> Prof. Orešković Dvorski za Narod.hr o HE Kosinj: ‘Nema budućnosti za narod koji ne cijeni svoju baštinu’
> Povjesničari, arheolozi, kroatisti… stali u zaštitu Kosinja: Potopila bi se hrvatska kulturno-povijesna baština!

Klasična retorika kaže da postoje „skliska pitanja“ na koja odgovori nisu ni laki ni jednoznačni. Na našoj tribini odmjerit će svoje argumente za i protiv izgradnje Kosinjske hidrolektrane ugledni zagovornici i protivnici projekta, najavljuje Matica hrvatska.

Ciklus tribina Sučeljavanja u Matici hrvatskoj ostvaruje se uz potporu Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O povijesti Kosinja više pročitajte u člancima:

> O bogatoj povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (1): Mjesto prve glagoljske tiskare?
> O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (2): Tko je bio Broz Žakan, učitelj popova glagoljaša?
> O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (3): Što kriju neistraženi arheološki lokaliteti?
> O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (4): Evo njegovih glagoljskih spomenika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.