Odvjetnik Mišetić za Narod.hr: ‘Dolaskom u Knin Milošević priznaje da je operacija Oluja bila legitimna’

Luka Mišetić
Foto: snimka zaslona

Povodom 25. obljetnice VRO Oluja i slavlja u Kninu razgovaramo s odvjetnikom najpoznatijim po uspješnoj obrani generala Ante Gotovine na Haškom sudu, Lukom Mišetićem.

Narod.hr: U Haagu ste, braneći generala Gotovinu, branili i legitimnost operacije Oluja. Koje je značenje oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču da međunarodna javnost prestane Oluju predstavljati kao zločinački pothvat?

Luka Mišetić: Mislim da je to bio odlučujući faktor. Pošto je međunarodni tribunal zaključio da je operacija Oluja legitimna te da ne postoje dokazi da je postojao zločinački pothvat ili da je postojala zločinačka namjera s hrvatske strane, onda, naravno, svaka zemlja članica Ujedinjenih naroda mora prihvatiti tu činjenicu i nema razloga da osporava Hrvatskoj pravo da slavi operaciju Oluja i oslobođenje hrvatskog teritorija.

Narod.hr: Najavljeno je da će potpredsjednik Vlade Tomo Medved sudjelovati u obilježavanju stradanja srpskih civila u selu Grubori. Znate li nam reći tko je odgovoran za zločin u Gruborima?

Luka Mišetić: Ne mogu reći tko je odgovoran budući da su se, koliko ja znam, vodili sudski postupci u Hrvatskoj i pred sudovima nije utvrđeno tko je odgovoran – nije utvrđeno ni u Haagu ni pred hrvatskim sudovima. Tako da ne bih sada ja identificirao tko je odgovoran. Ne znamo o kojem pojedincu se radi, međutim, koliko sam ja čitao, a nisam čitao tu presudu, u oslobađajućoj presudi nekim članovima specijalne policije hrvatski sud je utvrdio da nitko osim članova specijalne policije nije mogao počiniti taj zločin, ali nije utvrđeno tko u specijalnoj policiji je to počinio.

> Zoran Maras za Narod.hr: ‘Od institucija očekujem da se Dan pobjede proslavi kao da je zaista riječ o pobjedi, a ne o porazu’

> Mišetić: ‘Čovjek koji je ubio baku Borisa Miloševića osuđen je 1996., bio je svjedok na suđenju Gotovini’

> Odvjetnik Mišetić za Narod.hr: ‘Covid je razotkrio prave motive onih koji se godinama protive komemoraciji na Bleiburgu’

> Luka Mišetić za Narod.hr: ‘Haški sud nije naveo dokaze da je hrvatski vrh namjeravao zločine protiv Muslimana’

Narod.hr: Kako gledate na taj potez Vlade – odlazak potpredsjednika u Grubore?

Luka Mišetić: Ja sam uvijek govorio i uvijek tvrdim da mora postojati redoslijed kako se treba odnositi prema ratu. Mislim da se ne može korak potpredsjednika Medveda izvaditi iz konteksta – prvo potpredsjednik Vlade Milošević ide u Knin, a nakon toga će potpredsjednik Medved ići u Grubore. Dakle, ono što ja tvrdim cijelo vrijeme jest: nema izjednačavanja krivnje između Hrvatske i pobunjenih Srba, nema izjednačavanja krivnje između Hrvatske i Srbije. Prva i osnovna stvar je prihvatiti i dogovoriti se da je postojala ta razlika. Hrvatska nije vodila zločinačku politiku dok srpska strana jest vodila zločinačku politiku. Dakle, kad bi se to suglasje dogodilo, to bi onda olakšalo i omogućilo otvorenije rasprave i prihvaćanje s hrvatske strane tih individualnih zločina koji su se dogodili poslije Oluje. Smatram da je ovo dobar prvi korak, dobar prvi potez potpredsjednika Miloševića da ode u Knin – time se na neki način prihvaća da je operacija Oluja legitimna, da je Hrvatska imala pravo izvesti tu operaciju upravo iz razloga što je njen teritorij bio okupiran, a onda posjet Gruborima nakon takvog čina je i civilizacijski i kršćanski čin – prihvatiti dignitet žrtve s te strane. Prema tome, mislim da je to dobar korak naprijed, trebat će tu puno više koraka u budućnosti, ali to je dobar start.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr