Ovo ste najviše čitali: Feldmaršala Borojevića, priču o novčanici, profesoru koji spašava LGBT zastavu, Snežani Šević…

borojeviću
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona, Wikimedia Commons, društvene mreže

Za vas izdvajamo tekstove koje ste u proteklom tjednu najviše čitali na našem portalu. Najčitaniji je u proteklom tjedni bio tekst o rušenju kuće na Banovini felmaršala Svetozara Borojevića. Potom slijedi Priča tisuću kuna iz Nezavisne Države autora Mikija Bratanića, potom je tu tekst ”Profesor iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna ‘spašavao’ LGBT zastavu od maturanta: Tko je zapravo Alan Vlahov?”, reakcija odvjetnika Luke Mišetića na hajku na Ivana Pernara te priča o učiteljici Snežani Šević iz Borova Sela, koju je nagradio ministar Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Nacionalna sramota: Na Banovini srušena kuća hrvatskog junaka i feldmaršala Svetozara Borojevića

Ovog ste tjedna najviše čitali priču o sramoti na Banovini gdje je srušena kuća feldmaršala Borojevića u Mečenčanima.

Svetozar Borojević, jedini feldmaršal Hrvat, koji je do zadnjeg dana I. svjetskog rata branio granice prema Italiji te spriječio prodor talijanske vojske prema Sloveniji i hrvatskoj obali, u svojoj domovini Hrvatskoj je posve zaboravljen.

Slovenija, Austrija, a čak i Srbija koja svojata sve hrvatske pravoslavce, čuvaju spomen na velikog hrvatskoj junaka tako da su mu dale ulicu. Zagreb, kao ni jedan grad na obali koju je branio od Talijana, nemaju ulicu ovog istinskog velikana. Dok ga je Hrvatska zaboravila, u Sloveniji su mu iz zahvalnosti obilježili 100 godina smrti 2020 g. i napravili impresivan spomen park koji čuva počasna straža vojske Slovenije.

Možda će vas zanimati

Nacionalna sramota: Na Banovini srušena kuća hrvatskog junaka i feldmaršala Svetozara Borojevića

Zato Slovenija brine oko hrvatskog junaka i feldmaršala Borojevića, baš jednako kao što i Mađarska brine o drugom hrvatskom junaku i branitelju Sigeta Nikoli Šubiću Zrinskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Miki Bratanić: Priča o tisuću kuna iz Nezavisne Države Hrvatske

Drugi najčitaniji ovog tjedna tekst je Mikija Bratanića o novčanici o tisuću kuna iz svibnja 1941. ”Ova novčanica za mene je mnogo više od papira. Ona je obiteljska uspomena i ostavština. Ona je priča.

Mlada djevojka na ovoj novčanici od tisuću kuna iz svibnja 1941. godine zove se Josipa Kovačević. Rođena je 1920. godine u selu Mrzović u okolici Đakova. Kada je imala 17 godina, sudjelovala je kao članica Seljačke sloge na smotri hrvatske kulture u Zagrebu gdje ju je fotografirao poznati fotograf Tošo Dabac, čije krsno ime je bilo Teodor Eugen Maria.
Baš tu fotografiju odabrao je za glavni motiv novčanice njen autor i dizajner, akademski slikar Ljubo Babić, koji je osim ove novčanice dizajnirao i tadašnju hrvatsku državnu zastavu, a autor je brojnih drugih djela među kojima i portret Miroslava Krleže, te dizajn poznate knjige Vladimira Nazora “Hrvatski kraljevi”, piše Bratanić.

Možda će vas zanimati

Miki Bratanić: Priča o tisuću kuna iz Nezavisne Države Hrvatske

‘Možda onda ova novčanica ne bi nikom predstavljala simbol zla, nego prostu težnju naroda da ima svoju državu i svoj novac u svom novčaniku’

3. Profesor iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna ‘spašavao’ LGBT zastavu od maturanta: Tko je zapravo Alan Vlahov?

Treći najčitaniji tekst je p profesoru Škole promijenjene umjetnosti u Zagrebu Alanu Vlahovu koji se na društvenim mrežama pohvalio kako je spašavao LGBT zastavu od maturanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, upravo je Vlahov restaurirao tri poznata spomenika antifašistima iz 2. svjetskog rata, uništena 90-ih godina: spomenik Poziv na ustanak, poznat i pod nazivom Bjelovarac, u Spomen-parku Borik u Bjelovaru, zatim Spomenik ustanku Hrvatske u Srbu i spomenik žrtvama ‘ustaškog konclogora’ Jadovno.

Možda će vas zanimati

Profesor iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna 'spašavao' LGBT zastavu od maturanta: Tko je zapravo Alan Vlahov?

Alan Vlahov, profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pohvalio se na društvenim mrežama kako je spašavao LGBT zastavu od maturanta.

4. Mišetić o licemjernom zgražanju oko svjedočenja Pernara: Pitam vrijedi li isti standard i u Haagu?

Četvrti najčitaniji tekst ovog tjedna je onaj o odgovoru odvjetnika Luke Mišetića, koji je sudjelovao u obrani generala Ante Gotovine u Haagu, paralelom novinaru i fotografu Darku Lesingeru koji je komentirao činjenicu da je Ivan Pernar svjedok tužiteljstva u Zambiji.
”Kakav mali pozornosti gladan gad moraš biti da bi samoinicijativno u Africi svjedočio protiv svojih sugrađana. Nedavno su neki Hrvati glasali za ovo”, napisao je Lesinger.

Mišetić je povukao paralelu, naglasivši pritom da ne misli braniti Pernara, onima koji su u Haagu svjedočili protiv ‘svojih sugrađana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Pitam vrijedi li isti standard i u Haagu? “Kakav mali pozornosti gladan gad moraš biti da bi samoinicijativno u Haagu svjedočio protiv svojih sugrađana.” Pitanje je sadržaj svjedočenja, a ne gdje ili protiv koga”, napisao je Mišetić.

Možda će vas zanimati

Mišetić o licemjernom zgražanju oko svjedočenja Pernara: Pitam vrijedi li isti standard i u Haagu?

”Pitam vrijedi li isti standard i u Haagu?”

5. Učiteljica Snežana Šević iz Borova Sela, koju je nagradio ministar Fuchs: ‘Hrvatski vojnici kopaju oči djeci, vade ih iz utroba Srpkinja, siluju i kolju’

Poznata hrvatska književnica, braniteljica i humanitarka, vukovarska braniteljica Tanja Domazet Belobrajdić oglasila se na svom Facebooku o velikom skandalu koji se skriva od hrvatske javnosti.

Radi se o istoj osobi o kojoj je pričao general Željko Sačić (Suverenisti) kada je prozvao Plenkovićevu Vladu zbog Snežane Šević (SDSS), autorice knjige “Putevi nezaborava”(1996). Bit je Sačićeve prozivke: može li autorica takve knjige biti učiteljica-mentorica, dobitnica nagrade za najučiteljicu i sudionica stručnih skupova koje organizira hrvatska država, odnosno državna Agencija za odgoj i obrazovanje?

Možda će vas zanimati

Učiteljica Snežana Šević iz Borova Sela, koju je nagradio ministar Fuchs: 'Hrvatski vojnici kopaju oči djeci, vade ih iz utroba Srpkinja, siluju i kolju'

Nagrađivana učiteljica Snežana Šević iz Borova Sela : Hrvatski vojnici kopaju oči djeci, vade ih iz utroba Srpkinja, siluju i kolju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.