Predsjednik sindikata Preporod o štrajku prosvjetara: ‘Vlada je pokazala da ima novca za druge, onda mora biti i za prosvjetare’

Foto: snimka zaslona

Gost Dnevnika N1 bio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. Kaže kako im je na prvom mjestu dogovor, ali ako do njega ne dođe onda im je interes da štrajka bude i da pritisak bude veći i Vlada pristane na zahtjeve sindikata.

“I mi smo najavili štrajk dva dana nakon naših kolega iz druga dva sindikata pa je i mirenje stiglo dva dana kasnije i za nas. Ako žele zakonito najaviti štrajk sindikati mogu imati samo dva razloga – neisplata plaće ili zastupanje gospodarsko-socijalnih interesa naših članova, a ti interesi su uvijek ugroženi ako smatrate da su plaće premale, a o detaljima zahtjeva ćemo izaći pred ministra Josipa Aladrovića u srijedu”, izjavio je u Dnevniku predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

“Borba za bolji materijalni položaj je core business svakog sindikata, a drugi je to što je Vlada pokazala da ima novca za druge, pa onda mora biti i za prosvjetare i u zahtjevima ova dva sindikata ide se prema svim zaposlenima u obrazovanju i ranije smo donijeli odluku da neće biti soliranja ako dođe do štrajka”, istaknuo je.

“Jadna je komunikacija između dva sindikata i sindikata Preporod i to se vuče kada smo mi išli u štrajk prije, a drugi su se povukli, ali nema nikakvog soliranja. Naš sindikat ima 9000 članova i od nas se očekuje sudjelovanje u štrajku”, rekao je Stipić.

Kaže i da su granski kolektivni ugovori potpisani na rok od četiri godine i zbog toga, smatra Stipić, ova dva sindikata nisu u poziciji pregovarati nego samo razgovarati s Vladom. Dodaje i da se nije ni o koeficijentima razgovaralo. Ne zna što će se dogoditi na sastanku ministra Aladrovića sa sindikatima u srijedu.

“Uvijek je dogovor prvo, ali ako ga nema onda nam je interes da štrajka bude i da pritisak bude veći i Vlada pristane na zahtjeve sindikata.

Kaže i da je presedan da je ministrica na strani sindikata, vidi da je Vlada ipak odlučila nešto novca usmjeriti prema obrazovanju. “Nudili su 2 plus 4. Ne mislim da je tih šest posto nešto, to je 380 kuna za starije učitelje i to nije neka ponuda koja će riješiti naš materijalni položaj, ali bolje išta nego ništa.

Treba iskoristiti pritisak i predizborno vrijeme, vidi se da ova Vlada nije stabilna i treba učiniti sve što je moguće da se ojača pozicija učitelja i zaposlenih u školstvu u 2020. godini”, zaključuje Stipić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com