Tuđman: očito dolazi do politike zatvaranja građe koju je Mesić godinama objavljivao

Obitelj pokojnog prvog hratskog predsjednka Franje Tuđmana izgubila je u petak u zagrebačkoj Palači pravde spor s državom oko arhivske građe i autorskih prava predsjednika Tuđmana.

„Zahtijevali smo da imamo pravo pristupa i pravo korištenja na onu građu koja nije klasificirana, a po kojoj se mogu ostvarivati autorska prava“, pojasnio je profesor Miroslav Tuđman za narod hr.

„Cijeli spor je počeo prije 2000. godine kada je Mesić rekao da dokumentacija nije klasificirana. Međutim, kad su ga novinari pitali što je s autorskim pravima, rekao je da će on samo malo toga objaviti, a ne puno, no on je tada počeo objavljivati bez deklasifikacije transkripte i druge dokumente“, rekao je Miroslav Tuđman te istaknuo kako bi jednostavno željeli da se kaže da su to klasificirani dokumenti.

„Predsjednik je bio i povjesničar i pisao je određene tekstove i u to vrijeme, a takva se građa u normalnim okolnostima može učiniti dostupnom pa smo i to htjeli dobiti“, rekao je Tuđman te dodao kako će u dogovoru s odvjetnikom odlučiti koji će biti daljnji koraci.

„Očito dolazi do politike zatvaranja onih dokumenata i građe koja je u suprotnosti s onim tezama koje su Mesić i društvo objavljivali godinama kako bi inkriminirali prvoga predsjednika“, zaključio je Tuđman za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah