Vikend u muzeju diljem Hrvatske predstavlja zbirke kolekcionara

U sklopu manifestacije “Vikend u muzeju”, kojom se danas i sutra diljem Hrvatske obilježava Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, stotinjak muzeja organizira niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa, a poseban je naglasak na zbirke koje kolekcionari godinama sakupljaju iz strasti i ljubavi, a u konačnici imaju veliku ulogu u očuvanju kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je akciju “Sakupljači pokažite svoje zbirke!” kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da široj muzejskoj publici predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara.

Kulturno-povijesni muzej u Dubrovniku donosi izložbu “Moje staklo, moja strast” sa staklenim predmetima istaknutoga dubrovačkoga kolekcionara Marojice Bijelića, nastalim u radionicama diljem Europe od početka 18. do sredine 20. stoljeća, a Pomorski muzej će izložiti nekoliko maketa dubrovačkih povijesnih brodova dubrovačkog brodomaketara Mladena Mitića.

Galerija Stari Grad u Đurđevcu predstavit će kolekcionare iz toga grada koji skupljaju razne predmete, od bočica parfema i anđela do karikatura Ice Voljevice i predmeta iz Domovinskog rata, dok će se u Gradskom muzeju u Karlovcu predstaviti donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavičajni muzej Našice donosi Zbirku zidnjaka, tradicionalnih ukrasa za zid od platna s vezenim ili otisnutim motivima sakupljača Josipa Broza, a u novaljskom Gradskom muzeju izložba rimskih novčića Patrika Škunce, pronađenih na području Novalje i bogatom arheološkom nalazištu Caska.

Opatija će se prisjetiti svoje prošlosti u Hrvatskom muzeju turizma izložbom “Opatijska povijest iz privatnih zbirki “, nastala kao rezultat poziva kolekcionarima koji skupljaju predmete vezane uz opatijsku turističku prošlost, a u povodu 170 godina turizma u Opatiji.

Svojim kolekcionarima zahvalu će uputiti Gradski muzej Požega na izložbi “Dragi naši Kempfovi” o obitelji koja je u prošlosti uvelike doprinijela i dalje doprinosi muzejskom fundusu kada je riječ o kulturnoj baštini i povijesnom sjećanju Požege i požeškog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male zbirke senjskih sakupljača, s etnografskim predmetima, stripovima, starim fotografijama i poštanskim markama predstavit će se u Gradskom muzeju Senja, a u Valpovu će se postaviti izložba papirnatih novčanica s područja Hrvatske, Jugoslavije i Austro-Ugarske Predraga Matijanića. Muzej Valpovštine priprema i izložbu ulaznica s nogometnih utakmica, praznih kutija od cigareta, pakiranja šećera za kafiće.

U varaždinskom muzeju posjetitelji će moći razgledati izložbu starih gramofona i radio aparata iz zbirke Danka Tkaleca, a u Muzeju Grada Zagreba izložba “Maksimir – povijest i kvartovski simboli” za koju su mnoge predmete nabavili sami građani.

Zagrebački Muzej policije predstavit će sakupljače policijskog znakovlja i ostalih područja sakupljanja koji se mogu povezati s policijom, registracije automobila iz cijeloga svijeta, makete policijskih automobila, policijske kape. MSU će na vidjelo javnosti iznijeti zbirku Benka Horvata koja inače nije dostupna, a sadrži više od 600 predmeta, od čega je najviše arheološkog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdesetak hrvatskih muzeja ovaj će vikend dovršiti i jednomjesečnu edukativnu akciju “(Bez) Veze”, proizašle iz teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja “Muzejske zbirke kao poveznice”, a predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Zagrebački Arheološki muzej priredio je u svom bogatom programu prvi put u Hrvatskoj i noćenje dvadesetero djece, od osam do trinaest godina, koji će nakom obilaska muzeja, u mraku samo s ručnim svjetiljkama, prenoćiti u muzeju, gdje ‘spava’ i pet egipatskih mumija.

Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.