UiO: ‘Vlada nepotpunim informacijama sprječava hrvatske građane u formiranju informiranog stava o Istanbulskoj’

Foto: Narod.hr

“U brošuri su izostavljeni odgovori na ključne primjedbe iznesene u više od 370 komentara tijekom zakonom obvezne javne rasprave o prijedlogu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao i primjedbe brojnih građana, stručnjaka, institucija, udruga i dr.” poručila je udruga U ime obitelji nakon što je Vlada danas objavila promotivni letak o Istanbulskoj konvenciji.

> Vlada izdala brošuru o IK: Bez odgovora na ključne argumente ‘protiv’

> Što je Istanbulska donijela prvoj zemlji koja ju je ratificirala? Broj žrtava se učetverostručio!

Dopis U ime obitelji prenosimo u cjelosti.

Vlada nepotpunim informacijama sprječava hrvatske građane u formiranju informiranog stava

“Vlada RH objavila je na stranicama nadležnog ministarstva brošuru „Sve što trebate znati o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“.

S obzirom na sadržaj, točnije bi bilo da naziv brošure glasi: “Sve što Vlada RH misli da trebate znati o Istanbulskoj konvenciji“.

Naime, u brošuri su iznesene nepotpune informacije te se tako hrvatske građane sprječava u formiranju informiranog stava o koristima i štetama ratifikacije Istanbulske konvencije.

U brošuri su izostavljeni odgovori na ključne primjedbe iznesene u više od 370 komentara tijekom zakonom obvezne javne rasprave o prijedlogu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao i primjedbe brojnih građana, stručnjaka, institucija, udruga i dr.

Neke od tih primjedbi odnose se, na primjer, na čl. 3c koji donosi koncept roda kao „društvenog konstrukta“ odvojenog od spola, čl. 12 koji govori o obvezi uvođenja koncepta roda odvojenog od spola u obrazovanje, sportska društva i dr., čl. 78 koji definira na koje se odredbe Konvencije mogu stavljati rezerve pokazujući da Interpretativna izjava nema nikakvu pravnu težinu.

Zabrinjava činjenica da Vlada gospodina Plenkovića, umjesto da s građanima vodi dijalog sučeljavanjem argumenata – ustraje u širenju netočnih informacija zloupotrebom političke moći te tako hrvatsko društvo vraća u vremena kad je državna propaganda bila način kontroliranja društvenih procesa.

Smatramo važnim naglasiti da, koliko je nama poznato, Vlada RH nije izdala brošuru o prednostima ostanka mladih u Hrvatskoj, demografskim problemima, sprečavanju korupcije ili drugim važnim pitanjima u RH.

Ivan Munjin
Član upravnog odbora U ime obitelji”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [322.60 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr