Vučemilović o izvješću pravobraniteljice za djecu: Djeca ne smiju biti predmet ideološkog prepucavanja

vučemilović pirnat
Foto: fah; fotomontaža: Narod.hr

“Djeca ne smiju biti predmet ideološkog prepucavanja i to je stav koji bi svi oni koji su zaduženi brinuti o dobrobiti naše djece trebali zastupati”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, povodom ovotjedne saborske rasprave o izvješću pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2020. godinu.

Narod.hr: Kako komentirate rad pravobraniteljice za djecu o čijem se izvješću raspravljalo u srijedu?

Vesna Vučemilović: Prošla je godina bila iznimno zahtjevna zbog mjera suzbijanja epidemije što je na našoj djeci ostavilo posljedice na njihovo mentalno zdravlje. Upravo smo zbog toga organizirali zajedničku tematsku sjednicu sa Odborom za obrazovanje, znanost i kulturu na temu “Mentalno zdravlje djece”. Na sjednici smo čuli zabrinjavajuće podatke te ćemo donijeti zaključke i proslijediti ih nadležnima. Broj zaprimljenih prijava je prošle godine porastao i dodatno zabrinjava što se preporuke pravobraniteljice u velikom broju slučajeva ne provode. Prošla godina je bila stoga zahtjevna i za rad pravobraniteljice za djecu, a u narednim godinama ćemo tek vidjeti probleme koje je uzrokovala epidemija i epidemiološke mjere.

>Pravobraniteljica za djecu na saborskom Odboru protiv molitve u školama: ‘Moramo paziti na manjine’

>UiO saborskim zastupnicima: odbacite ideološko Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu

>(VIDEO) Raspudić se osvrnuo na čudnu izjavu pravobraniteljice Pirnat Dragičević

Narod.hr: U rujnu prošle godine pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je ustvrdila za Hinu da njen “Ured uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi, što smatramo neprihvatljivim”. Prema njoj je tako vjerski sadržaj u školskim predstavama nedopustiv. Pirnat Dragičević se nije zaustavila na tome, pa je mjesec dana kasnije pred saborskim Odborom za obitelj, mlade i sport tijekom podnošenja Izvješće o radu za 2019. izjasnila protiv “molitve i vjerskih obreda u školama”.

Je li u radu pravobraniteljice vidljivo ideološko prislanjanje lijevo-liberalnoj struji?

Vesna Vučemilović: Blagoslov kruha ili priredba za Svetog Nikolu je između ostalog i dio naše tradicije. U državi u kojoj se velika većina stanovnika izjašnjava kao vjernici to nije i ne može biti problem. Djeca ne smiju biti predmet ideološkog prepucavanja i to je stav koji bi svi oni koji su zaduženi brinuti o dobrobiti naše djece trebali zastupati.

Pravobraniteljica za djecu – protiv vjerskog sadržaja u školskim priredbama

Podsjetimo, rujnu prošle godine pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je ustvrdila za Hinu da njen “Ured uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi, što smatramo neprihvatljivim”. Prema njoj je tako vjerski sadržaj u školskim predstavama nedopustiv.

Pirnat Dragičević se nije zaustavila na tome, pa je mjesec dana kasnije pred saborskim Odborom za obitelj, mlade i sport tijekom podnošenja Izvješće o radu za 2019. izjasnila protiv “molitve i vjerskih obreda u školama”.

Tijekom odgovaranja na pitanje: ”Kritizirali ste vjerske sadržaje u školama, referirajući se na Dane kruha. Mislite li isto i o obilježavanju svetog Nikole i Božiću?”, pravobraniteljica je ocijenila da svako dijete ima “pravo na svoju vjeru i kulturu. Moramo paziti na manjine čija se prava krše”. Ona je inače izabrana za pravobraniteljicu u vrijeme Plenkovićevog mandata.

Za imenovanje Helence Pirnat Dragičević od 86 zastupnika, koliko ih je pristupilo glasovanju 2017. godine, za vrijeme Plenkovićeve Vlade, glasovalo je njih 83, tri su listića bila nevažeća, dok njezina “protukandidatkinja” Tatjana Holjevac nije dobila niti jedan glas.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.